EĞİTİM

Devlet Sınavı (Matura ) Uygulaması Başladı

Ders yılı sonunda Haziran ve Ağustos aylarında uygulanan, Devlet Sınavı’na  (Matura) 2016-2017 ders yılının Ağustos döneminde toplam 2011 lise son sınıf öğrencisi başvuruda bulunmuş. Devlet sınav konseptine göre dört yıllık lise bölümlerini tamamlayan öğrencilerin 3 dersten sınava çıkması gerekiyor. Sınava başvuran tüm öğrencilerin  anadil derslerinden denetlenmesi zorunludur.

14 Ağustos’ta zorunlu olarak anadilleri Makedonca, Arnavutça ve Türkçe olan ve anadillerinde eğitim gören öğrenciler sınava çıkmıştır. Bu öğrencilerden 280’i Makedonca, 370’i Arnavutça, 43’ü Türkçe sınava katılmışlardır.

15 Ağustos’ta yabancı dil sınavı uygulanmıştır. Sınava katılan adaylardan 1466’ı İngilizce, 7’si Almanca ve 7 aday Fransızca dilinde denetlenmiştir. Yarın 17 Ağustos’ta son sınavın uygulanması beklenmektedir. Sınav başvurusu yapan adaylardan 219’u Biznis – iş, 210’u Tarih, 77’si Bioloji, 164’ü Felsefe,  5’i  Kimya, 2’si Fizik ve 2’si Estetik derslerinden sınava katılması beklenmektedir.

Sınavlar Makedonya genelinde 18 farklı noktada uygulanmaktadır. Sınav soruları ve gerekli malzemeler Devlet Sınav Merkezi tarafından okullara götürülmekte ve geri çevirilmektedir. Devlet Sınav Merkezinden sınava katılacak tüm öğrencilere başarılar diliyorlar.