BALKANLAR

Burgas – İğneada – İstanbul Gemi Seferleri Projesi Görüşüldü

Türkiye’nin Burgaz Başkonsolosu Senem Güzel ve Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Sinem Taştan, Burgas Limanı yetkililerini ziyaret etti.

Pandemi dolayısıyla alınan tedbirlrin kaldırılmasından sonra Türkiye Cumhuriyeti temsilcileri ile ilk kez düzenlenen toplantıya Burgas Limanı temsilen Genel Müdür Diyan Dimov ve Pazarlama Müdürü Stoyço Dimov katıldılar.

Ticaret Müşaviri Sinem Taştan, “Bizim için Bulgaristan önemli bir ortak ve Balkanların merkezidir. Esas misyonum Türkiye, Bulgaristan ve Avrupa Birliği arasında mal dolaşımının hızlandırılmasına katkıda bulunmaktır.” dedi. Taştan iki ülke arasındaki mal dolaşımının % 60’ı kara yoluyla, % 10 ile 25 arasında da deniz yoluyla gerçekleştirildiğini belirtti.

Görüşme sırasında Burgas bölgesinin imkanları, deniz yolu, tren yolu ve Trakya Otoyolu arasındaki bağlantılar tanıtıldı.

Diyan Dimov,son iki yıl içerisinde Burgas limanı üzerinden Türkiye’ye 48.857 ton mal ihraç edildiğini, 122.447 ton mal da ithal edildiğini ifade etti.

Toplantıda, son iki yıl Burgas Limanı’nın çaba sarf ettiği Burgas – İğneada – İstanbul yolcu seferleri projesi de ele alındı.

Dimov, test amacıyla yapılan sefer sonrasında vatandaşların söz konusu hatta büyük ilgi gösterdiklerini belirtti. Yolculuk maliyeti ile ilgili hesaplamaların bir kısmının yapıldığını açıklayan Dimov, bu projenin hayata geçirilmesi için Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği ve Burgas Başkonsolosluğunun destek vermesinden memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Toplantı sonrasında Burgas Limanı yetkilileri konuklarına 18 Haziran 2019 günü İğneada’ya yapılan seferde çekilen bir fotoğrafı hediye etti.