BALKANLAR

Batı Trakya Türkleri, Yunanistan Cumhurbaşkanının “Müslüman Yunanlar” Tanımına Tepkili

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un “Batı Trakya’daki azınlık, Müslüman Yunanlardır” söylemine Batı Trakya Türklerinden büyük tepki geldi.

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği yaptığı açıklamada, “Azınlığın her zaman hem kurumları aracılığıyla hem de üyelerinin özgür ve demokratik iradesiyle, dini kimliğinin ötesinde, ayrıca etnik ve ulusal kimliğinin Türk olarak tanımlanma arzusu vardır. Sayın Pavlopulos’un açıklamaları, ülkemizin demokratik olarak olgunlaşmamış olduğunun bir göstergesidir. Er ya da geç bu mantığın sona ereceğini ve demokrasinin doğduğu ülkede, yine demokrasinin kazanacağını umuyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

İskeçe Türk Birliği de konu ilgili bir açıklamada bulundu. İskeçeli soydaşlar, “Cumhurbaşkanı Pavlopulos, bir kez daha Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın milli kimliğini inkâr ederek, toplumumuzda hayal kırıklığı yaratmıştır. Bir ülkenin tüm vatandaşlarına eşit muamele, hak ve hürriyetlerden eşit şekilde yararlanmayı gözetme konusunda en hassas olması gereken sayın Cumhurbaşkanı bu açıklamalarıyla, ülke vatandaşlarının bir kısmının ‘milli kimliğini ifade etme hakkının’ ihlali yönünde hareket etmiştir.” açıklalmalarında bulundu.