SİYASET

Arnavut Aydınları Hükümet Kurma Görüşmeleri Konusunda “Çağrı” Yayımladılar

Makedonya’daki Arnavut aydınlar yeni hükümetin kurulma ve koalisyon görüşmeleri süreci ile ilgili ‘’çağrı’’ yayımladılar.

Kamuoyuna açıklanan çağrı’nın içeriği şü şekilde:

  • Yeni hükümetin kurulma sürecinde Vmro-Dpmne partisinin hala ismi büyük skandallara karışan kişiler tarafından yönetildiği, bu kişilerin birçok hukuki süreçte şüpheli oldukları ve artık bu şahısların ülkeyi yönetmeleri için saygınlıkları olmadığı belirtiliyor.
  • Ekonomik ve sosyal olarak ülke çökmüş durumdadır. Başta bu sebeplerden dolayı nüfusun 3’te 1’I ülkeden göçmüştür. Göçenlerin en büyük çoğunluğunu başka ülkelerde onurlu bir yaşam arayan gençler oluşturmaktadır.
  • Seçimlerde halkın büyük bölümü değişimden yana oy vermiştir. Arnavut seçmeninde değişimden yana oy verenlerin sayısı , şimdiki iktıdarı destekleyenlerın sayısından iki misli fazladır.
  • Vmro-Dpmne’nın aldığı oyların çoğu gayrı meşrudur, bu oylar seçmenin hür ve özgür iradesi ile değil, korku ve baskı yaratılarak alınmıştır. Diğer etnik topluluklar Arnavut karşıtlığı yapılarak korkutulmuş ve kandırılmıştırlar. Seçimlerde Arnavut karşıtı söylemler ile seçmen korkutulmuş ve bu durum bütün Arnavutları rencide etmiştir.
  • Ülkenin borcu iki misli armıştır. Artık her vatandaş ve her yeni doğan bebek 2500 avro borçludur ve 2500 avrosu çalınmıştır. Bu durum gelecek nesiller için son derece büyük bir sorun oluşturuyor.
  • Hükümet kurma anlaşması yapılmalıdır, ama bu anlaşmanın arka planında belli grup ve kişilerin çıkarları değil sadece toplumun çıkarları gözetilmelidir. Rasyonel bir yaklaşım ve yönetim ile ülkedeki demokratikleşme sağlanmalı, toplum gelişmeli, etnik ayrım son bulmalı ve ülke AB ve NATO üyelik süreçlerini tamamlamalı.

Not: Yukarıdaki ‘’Çağrı’’ Makedonya’daki en önde gelen 60’dan fazla Arnavut aydının imzasını taşımaktadır.