GÜNCEL

AB’den Rusya’ya Uygulanan Ekonomik Yaptırımları 6 Ay Uzatma Kararı

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’daki durumu istikrarsızlaştırdığı gerekçesiyle Rusya’ya uygulanan yaptırımları 6 ay daha uzatma kararı aldı. Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişkiler kararın alınmasında gerekçe olarak gösterildi.

Avrupa Birliği, Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldığını açıkladı. Avrupa Birliği (AB) Konseyinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, Rusya ekonomisini hedef alan yaptırımların 31 Temmuz 2022’ye kadar uzatılmasına karar verildiği aktarıldı. Ayrıca kararın, 16 Aralık’taki AB Liderler Zirvesi’nde Minsk anlaşmalarının uygulanmasına yönelik son değerlendirme neticesinde alındığı bildirildi. AB üyesi ülkelerin, uzatılan ekonomik yaptırımlar gereği Rusya’ya silah satışı yapması yasak.

RUSYA’NIN HASSAS TEKNOLOJİLERİ ALMASINA KISITLAMA

Rusya’nın söz konusu yaptırımlarla, petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı hassas teknolojileri, AB ülkelerinden alması kısıtlanırken; Rus kamu bankaları Avrupa’da finans sektöründen dışlanıyor. Her 6 ayda bir uzatılan yaptırımların süresi 31 Ocak 2022’de sona erecekti.

AB’NİN YAPTIRIMLARI

AB, Rusya’ya ekonomik yaptırım kararını ilk olarak 2014 yılında almıştı. Bireysel yaptırımların yanı sıra, AB Rusya’ya sektörel yaptırımlar uyguluyor, ayrıca Ukrayna’ya bağlı Kırım Yarımadası’nın işgali nedeniyle kabul edilen yaptırım paketi uygulanıyor.

AB’nin diğer yaptırımları uyarınca 27 üye ülke, Rusya’ya silah satışı yapamıyor, Rusya’nın, petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı teknolojileri AB ülkelerinden alması kısıtlanıyor. Ayrıca Rus kamu bankaları, Avrupa’da finans sektöründen dışlanıyor.

Kırım’ın işgali nedeniyle uygulanan yaptırımlar uyarınca, AB’ye işgal altındaki Kırım ve Sivastopol’den ürün ithalatı yasaklanıyor, Rus işgali altındaki bölgelerden emlak alınmasına izin verilmiyor ve bu bölgelerdeki şirketler ile herhangi bir finansal hizmetin sağlanmasına sınırlama getiriliyor. İşgal altındaki Kırım ve Sivastopol’deki turizm faaliyetlerine de kısıtlama getirilirken, özellikle Avrupa yolcu gemilerinin işgal altındaki bölgelerde bulunan limanlara girişi yasaklanıyor.