TÜRK DÜNYASI

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Binali Yıldırım’ın Başkanlığında Toplandı

Türk Devletleri Teşkilatı 12. Aksakallar Konseyi Toplantısı, İstanbul’da başladı. Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi üyeleri, Binali Yıldırım’ın başkanlığında İstanbul’da bir araya geldi. Yıldırım, konseyin her geçen gün güçlendiğine vurgu yaptı. Toplantıda, “Türk Dünyası Vizyonu Belgesi-2040”kapsamında önemli belgelerin imzalanması bekleniyor. Türkmenistan’ın teşkilata gözlemci olarak katılmasıyla tarihte ilk defa, tüm bağımsız Türk devletlerinin tek çatı altında birleşti. TDT Genel Sekreteri Bagdad Amreyev, Aksakallar Konseyi Başkanlığına atanan Binali Yıldırım’ı tebrik etti.

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi üyeleri, Binali Yıldırım’ın başkanlığında İstanbul’da bir araya geldi. Türk Devletleri Teşkilatı 12. Aksakallar Konseyi Toplantısı kapsamında Binali Yıldırım toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kısa süre önce İstanbul’da düzenlenen 8. Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde devlet başkanlarının önemli tarihi kararlar aldığını, bunlardan birinin de Aksakallar Konseyi ile ilgili olduğunu söyledi. Yıldırım, “Ümit ediyorum Aksakallar Konseyi, yeni yapısıyla önümüzde ciddi projelerde daha fazla katkı sağlayacak, yön gösterici rol oynayacak. Biz, Aksakallar olarak alacağımız kararlarda, yapacağımız tavsiyelerle gerçekleştireceğimiz çalışmalarla teşkilatımızın yükselişine, çalışmalarına önemli katkı sağlamayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

Ayrıca Yıldırım toplantıya ilişkin, “Aksakallar Konseyi olarak burada gün boyunca neler yapabileceğimizi etraflı bir şekilde ele alacağız. 8. İstanbul Zirvesi’nde 2040 vizyonu kabul edildi. 2040 vizyonunun içinde 5 yıllık iş planı ve stratejik plan var. Tabiatıyla 5 yıllık bu plan içinde yer alan eylemlerin bir eş güdüm içinde tek tek ele alınması, bu konuda çeşitli etkinlikler yapılması, raporlar hazırlanması ve üye ülkeler arasındaki entegrasyonun, uyumun gerek ticaret, ekonomik konular gerek ulaşım, iletişim, altyapı konuları, gerekse kültürle ve diğer konularda geliştirilmesi temel amacımız içinde yer alacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

Bir sonraki zirvenin 11 Kasım 2022’de Özbekistan’da olacağını dile getiren Amreyev, sekreterliğin bu önemli etkinlik için hazırlık sürecini başlattığını, bu yıl Azerbaycan’da Gayri Resmi Zirve, Macaristan’da V4 ile TDT Devlet Başkanları Zirvesi düzenleyeceklerini kaydetti. Toplantı, basına kapalı devam ediyor.