GÜNCEL

Ziberi: ”Kamu İlanlarında Etnik Mensubiyet İfadesi Kötüye Kullanılıyor”

Kuzey Makedonya Halk Avukatı (Ombudsman), kamudaki iş ilanlarında etnik mensubiyetin ifadesinin kötüye kullanıldığına dair şikayetler almaya devam ediyor. Ombudsman Naser Ziberi konu ile ilgili yaptığı açıklamada ülkede, etnik mensubiyetin ifade edilmesi konusunda koruma sağlayan yasal bir mekanizmanın olmadığını, bu durumun da kamudaki iş ilanlarında kötüye kullanımı sağladığını belirtıyor.

Ziberi: ”Ne yazık ki, mevcut yasaların hiçbiri bu konuda yapılacak manipülasyonun önlenmesi ve ceza alınması hususlarına karşılık vermiyor” diyor. Ziberi kamuda iş ilanlarında prosedürler arasında yer alan ”Balanser” (dengeleyici) uygulamasının istatistiklere baktığımızda hakça temsil konusunda görevini yaptığının görüldüğünü söylüyor.

Bu uygulamanın kötüye kullanımının önlenmesi hususunda Ziberi ”Uygulamanın ilgili bakanlığı olan Bilişim ve Kamu Bakanlığı prosedürlerde manipülasyonların önlenmesi konusunda mekanizma üretmeli” diyor. Ziberi kamu ilanlarında adayların etnik mensubiyetlerini şahsi ifade ile yapmalarının manipülasyonların devam edeceği anlamını taşıdığını vurguluyor. Ziberi çözüm olarak ilgili devlet dairelerinden alınacak bazı belgelerde etnik mensubiyetin yazılmasını öneriyor.