BALKANLAR

Yunanistan Rusya ile Değişik Anlaşmalar İmzaladı

Atina, Rusya ile turizmden enerjiye, ulaştırmadan teknolojiye bir dizi anlaşma imzaladı. Ayrıca Miçotakis’in, önümüzdeki hafta Putin ile bir araya geleceği açıklandı.

Moskova’da gerçekleştirilen 13. Bakanlar Arası Karma Komitesi toplantısında, Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin ile Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Miltiadis Varviçiotis arasında ikili bir anlaşma imzalandı.

DENİZ ANLAŞMASI GÜNCELLENDİ

Anlaşma kapsamında Petavat ve Heksavat enerji tesislerinin geliştirilmesi ve işletilmesi için Rusya ile anlaşmaya varıldı. Ayrıca Yunanistan ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği hükümeti arasında 10 Nisan 1991’de imzalanan kıyı bölgesi sınırlarının ötesinde denizde olayların önlenmesine ilişkin anlaşma güncellendi.

Anlaşma ile Yunanistan, Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz’de seyir halindeyken Rusya’ya doğrudan bilgi verecek. Böylelikle Yunanistan, ülkesindeki üsleri ABD’ye açmasına rağmen her hareketini Rusya’ya bildirecek.

MİÇOTAKİS MOSKOVA’YA GİDECEK

Bunun yanı sıra petrol ve gaz, elektrik, ulaşım, turizm, bilimsel ve teknolojik iş birliği de dahil olmak üzere çeşitli iş birliği protokollerinde de uzlaşıldı. Ayrıca Yunan basınında çıkan haberlere göre, Başbakan Kiryakos Miçotakis’in ise, önümüzdeki hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Soçi’de bir araya geleceği açıklandı.

İki liderin yapacağı görüşmede, son dönemde bölgedeki gelişmeleri değerlendirecekleri belirtildi. Miçotakis’in, Dedeağaç ve Limni bölgesinde artan ABD varlığı nedeniyle Putin’e izahat vermesi bekleniyor.

HER YER ABD ÜSSÜ

ABD’nin, yenilenen ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği (MDCA) anlaşmasıyla Yunanistan’daki mevcut 5 askeri üssüne 4 yeni üs daha ekleyeceği ortaya çıkmıştı. İskiri Erken Uyarı Üssü, Salamis Deniz Üssü, Kastelli, Kalamata ve Andravida Hava Üslerine ek olarak; Dedeağaç’taki Yanuli karargahı, Litohoro’daki atış talim sahası ve Stefanovikio Askeri Havaalanı civarındaki Georgoula Karargahı da ABD’ye tahsis edildi. ABD’nin mevcut 5 üssünde yüzlerce silahlı hava aracı, tank, tanksavar, havan, silahlı zırhlı araç, ağır silah, radar ve hava savunma sistemleri bulunuyor.