BALKANLAR

Yunanistan Parlamentosunun Türk Vekilleri, Batı Trakya’daki Baskılara Karşı Harekete Geçti

Batı Trakya’da Ramazan ayını geçirmekte olan Türk azınlığa yönelik baskılara karşı Yunanistan Parlamentosu’nda yer alan Türk milletvekilleri harekete geçti.

Gündem Gazetesi’nin haberine göre, Rodop bölgesinin KİNAL Partisi Milletvekili İlhan Ahmet, konuyu Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreteri Yorgos Kalaycis’e taşıdı. Milletvekili Ahmet’in yoğun görüşme trafiği sonrasında Türk azınlığın din ve vicdan özgürlüğüne yönelik bu müdahalelerde önemli gelişmeler yaşanacağı öğrenildi.

EZAN VE RAMAZAN DAVULUNA DAİR NET AÇIKLAMALAR GELDİ

Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Türk azınlığı bilgilendiren bir açıklama yayınladı. Açıklamada Kalaycis ile yapılan görüşmede elde edilen sonuçlara yer verildi. İlhan Ahmet, “4 Mayıs Pazartesi gününden itibaren ülke genelinde serbest dolaşım hakkı geri gelecektir. Bu kapsamda, köylerimizde Ramazan davulu çalacak kişiler (2-3 kişilik grup şeklinde), normalde olduğu gibi izin almadan dolaşma hakkına sahip olacaktır. 4 – 17 Mayıs tarihleri arasında cami hoparlöründen duyurulan ezan sesi kademeli olarak arttırılacak, 17 Mayıs’tan sonra ise ezanlar, camii hoparlöründen normaldeki ses düzeyinden duyurulmaya başlanacaktır.”açıklamalarında bulundu.

CAMİLER İBADETE AÇILACAK

Ramazan davulu ve ezana yönelik kısıtlamalara karşı net sonuçlar alan İlhan Ahmet, camilere dair yeni bir müjdeyi de Türk azınlığı ile paylaştı:

“17 Mayıs Pazar gününe kadar toplu ibadete kapalı kalacak olan camilerde imam, vakit namazlarını kendi başına kılabileceği gibi diğer kişiler ise vakit namazları dışında bireysel olarak (cemaat olmadan) namaz kılabilecektir. Yani, bu esaslar dahilinde camiler bireysel ibadete açılmış olacaktır. 17 Mayıs Pazar gününden sonra ise tüm ibadethanelerle birlikte camiler de toplu ibadete açılacaktır. Buna göre, sosyal mesafenin korunması kuralının gereklerini yerine getirecek şekilde (iki kişi arası 1,5 m mesafe olmak üzere 10 metrekareye ye 1 kişi) cemaat ile namaz kılınabilecektir. (Örneğin 200 metrekarelik bir camii ya da mescitte 20 kişi birlikte namaz kılabilecektir.)”