BALKANLAR

Yunanistan Milletvekili Zeybek Batı Trakya’daki Koronavirüs Mücadelesini Eleştirdi

Batı Trakya bölgesinde yer alan Türk yoğunluklu İskeçe şehrinin milletvekili Hüseyin Zeybek, Sağlık Bakanlığı ile Sivil Savunma Bakanlığı’na yönelik soru önergesi sundu. Zeybek, koronavirüs salgınıyla mücadelede İskeçe bölgesinde yaşanan bilgi eksikliğini gündeme getirdi.

Gündem Gazetesi’nin haberine göre Soru önergesinde İskeçe bölgesinde, koronavirüs pandemisi ile ilgili olarak vaka sayısı, yapılan testler gibi bilgilerin Yunanistan’ın diğer bölgelerine göre farklılıklar gösterdiğini belirten Zeybek şu ifadelere yer verdi:

“Hatırlatmak gerekirse, bundan kısa bir süre önce ilk vakalar Şahin köyünde kaydedildi. Sonuç olarak köy karantina altına alındı. Alınan karar da, bölgede yüksek epidemiyolojik belirtilere dayandırıldı. Bunun akabinde, İskeçe Belediyesinde de birtakım önlemler alındı.Yurt dışından gelen emekçiler ve öğrenciler şehirdeki otellerde karantinaya alınıp koronavirüs testleri yapıldı ve alınan sonuçlar negatif çıktı. Ancak, İskeçe ilinin değişik bölgelerinde olmak üzere yeni vakalar bulununca istisnai durumlar dışında belli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanarak tüm bölge karantina altına alındı. Son dönemlerde de vaka sayısında herhangi bir artış görülmemektedir. Serinmahalle (Drosero) bölgesinde yaşayan vatandaşlarımıza yapılan test sonuçlarının da negatif çıkması virüsün yayılma olasılığını azaltmıştır.”

ZEYBEK, YANLIŞ YATIRIMA VE EKSİK KOORDİNASYONA DİKKATİ ÇEKTİ

İskeçe Belediyesinin Filippos Amiridis Kapalı Spor Salonu’nu hastaneye dönüştürme projesinin bazı soru işaretleri içerdiğini vurgulayan Zeybek, “Karantina başladıktan sonra, İskeçe Belediyesi, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında yapılan birtakım bağışları değerlendirerek Amiridio kapalı spor salonunda 100 yataklı bir alan hazırladı. Böyle bir girişimin neden, kimin tarafından nasıl planlandığı da bir soru işaretidir. Toplanan bu bağışları sağlık sistemini desteklemek amacıyla kullanmak daha yararlı olurdu. Neyse ki hazırlanan bu alanı kullanmayı gerektirecek kadar vaka sayısında artış yaşanmadı.” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Hüseyin Zeybek bölgede koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında asıl yaşanan sorunun bilgi eksikliğinden kaynaklandığını vurguladı. Alınan tek bilginin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü profesör Tsiodras ve Sivil Savunma Bakan Yardımcısı Hardalias tarafından verilen günlük bilgiler olduğunu dile getiren Zeybek, “İlk başta eyalet idaresi bu rolü üstlenmiş gibi görünse de, bölgemizde hiçbir yerel yönetim bu koordinasyonu üstlenip yürütememiştir.” dedi.

“VATANDAŞLAR YETERİNCE BİLGİLENDİRİLMEDİ”

Zeybek, İskeçe halkının, karantina yönetim süreci ile ilgili endişelerini dile getirerek, 20 Nisan’da internet sitesi üzerinden imza kampanyası başlattığını, alınan sıkı tedbirlerin nedenini sorgulayıp, daha kapsamlı bilgi talep ettiğini belirtti. Zeybek ayrıca İskeçe halkına karşı farklı bir tutum sergilendiğini vurguladı. Zeybek, “Vatandaşların bu örnek davranışını, İskeçe Belediyesi’ndeki muhalefet grupları da izledi ve kapsamlı bir bilgi talep etti.” ifadelerini kullandı.

İskeçe bölgesinde koronavirüs salgınına karşı verilen mücadele kapsamında, vatandaşlara yeterli bilgiler verilmeden sıkı önlemler ve karantina kararı alındığını vurgulayan milletvekili Zeybek şunları belirtti:

“Vatandaşların doğru ve zamanında bilgilendirilmek istemeleri en doğal haklarıdır, aynı zamanda devletin bir yükümlülüğüdür. Toplumun bir gerçeği olan pandeminin panik yaratmamak adına devlet tarafından alınan önlem ve kararların daha şeffaf bir şekilde paylaşılması. Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesinde görülen vaka sayısı İskeçe bölgesi ile kıyaslandığında bir orantısızlık gözlemlenmektedir.”