KÜLTÜR & SANAT

Ustrumca Karnavalına Yoğun İlgi

Makedonya’da baharın başlangıcını simgeleyen geleneksel “Ustrumca Karnavalı” düzenlendi. Ustrumca’da gerçekleşen karnavala, Makedonya’nın yanı sıra Arnavutluk, Rusya, Bulgaristan, Karadağ, Sırbistan ve Güney Amerika’dan vatandaşlar katıldı.
Karnavalın ana etkinliği, 39 gruptan oluşan yaklaşık iki bin katılımcının bulunduğu maskeli geçit töreni ile gerçekleşti.
Geçit töreninin ‘prens’ ve ‘prensesi’ Makedonyalı Aleksandar ve Sonja Tashevi çifti seçildi.

22 Şubat’ta çocuklar için düzenlenen etkinlikle başlayan karnaval, 1 Mart’a kadar çeşitli organizasyon ve konserlerle devam edecek.
Doğurganlık ve arınma kutlaması anlamındaki bir pagan kültüründen gelen geleneksel usturumca karnavalı, son yıllarda bir şenlik havasında kutlanıyor.

Geleneğe göre festivalin ana motifini gelin ve damat oluştururken, rahip bu çiftin şanslarının bol olması için kutsuyor. Kötü ruhları sembolize eden şeytan ise rahip tarafından kovuluyor.

Ustrumca Karnavalı hakkındaki en eski bilgiler, 1670 yılında bu şehri ziyaret eden Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde yazdıklarına dayanıyor. Asırlardır süren karnaval, özellikle 1990’lı yılların ardından daha geniş bir katılımla kutlanmaya başlandı.

Kaynak: AA