GÜNCEL

Uluslararası Sayım Uzmanı Dolents: Makedonya Nüfus Sayımı Şu Anda Dünyadaki En Modern Ve En İyi Örnek

Kuzey Makedonya’da gerçekleştirilen Nüfus sayım sürecinde aktif rol oynayan ve birkaç yıldır Devlet İstatistik Kurumu tarafından uzman olarak görevlendirilen Slovenyalı uluslararası istatistik ve sayımcı Danilo Dolents önemli açıklamalarda bulundu. Dolents ülkemizde gerçekleşen nüfus sayım sürecinin hem öncesinde, hem sayımlarda hem de sonuçların analiz ve açıklamasında görev üstlenmişti. Slovenya İstatistik kurumunda 39 yıllı çalışma tecrübesi ve alanında uluslararası çalılmalara imza atmış.

Kuzey Makedonya’daki angajmanının Avrupa Birliği desteği ile olduğunu söyleyen Dolents, çalışmalarını bağımsız şekilde yürüttüğünü söylüyor. 2017 yılında itibaren Kuzey Makedonya Devlet İstatistik Kurumu ile çalışmaya başladığını ve 2021 yılının başından beri nüfus sayımının hazırlıları, saha çalılmaları, analizler ve sayım sonuçlarının işlenmesi hususlarında doğrudan görev aldığını söylüyor.

Dolents açıklamalarının devamında şu çarpıcı ifadelerde bulunuyor: ”Nüfus sayımı konusunda iki önemli belge var. Birincisi Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu’nun (UNECE) sayım tavsiyeleri, ikincisi ise Avrupa Birliği (AB) yasaları, ki Kuzey Makedonya AB üye ülkesi olmadığında dolayı bunları yerine getirmesi bağlayıcı değildir. Kuzey Makedonya’da 2021 yılında gerçekleştirilen nüfus sayımların tüm uluslararası standartlara uygun şekilde yapılmıştır. Bundan öte, saha çalışması ile nüfus sayımı yapan ülkeler arasında, Makedonya’daki sayımlar bana göre, en ilerici, teknik ve başka anlamlarda modern sayımlardır. Bana göre Kuzey Makedonya’da kombinasyon modeli ile gerçekleşen bu sayımlar şu anda dünyadaki en modern ve en iyi örnek teşkil etmektedir.” dedi