TÜRK DÜNYASI

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar AB Büyükelçilerine Kırım Platformunu Tanıttı

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, AB üye devletlerinin büyükelçilerine, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılmasına yönelik uluslararası çabaları birleştirecek Kırım Platformu girişimini tanıttı ve Avrupa Birliği’nin Platformun faaliyetlerine dahil edilmesinin pratik yönlerini müzakere etti.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, 17 Kasım 2020 tarihinde, Avrupa Birliği Ukrayna Temsilciliğinin organizasyonu ile AB üye devletlerinin büyükelçileri ile düzenlenen toplantıya katıldı. Ayrıca toplantı kapsamında, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Anton Korınevıç ve da sunum yaptı.

EMİNE CEPPAR, AB BÜYÜKELÇİLERİNE KIRIM PLATFORMUNU TANITTI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre görüşme sırasında Ceppar, Rus işgali altında bulunan Kırım’daki mevcut durum hakkında bilgi verirken, en ciddi sorunların; insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk ihlalleri, ifade ve din özgürlüğünün kısıtlanması, ırk ayrımcılığı, militarizasyon, Karadeniz ve Azak Denizi’nde seyir özgürlüğüne yönelik tehditler olduğunu ifade etti.

Ceppar, Rusya’ya yaptırımların uygulanması da dahil olmak üzere Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sürekli destek verdikleri için AB ülkelerine teşekkür etti ve işgal edilen Kırım’da düzenlenen sözde “yerel seçimler” ve yarımadadaki insan hakları ihlalleri nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımların güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Toplantı sırasında Emine Ceppar, platformun ayrıntılarını anlattı ve AB üye ülkelerini platformun faaliyetlerine katılmaya ve 2021’in ilk yarısında yapılması planlanan Kırım Platformu’nun kuruluş zirvesine davet etti.

AB üye ülkelerinin temsilcileri, Kırım Platformu’nun hedefleri ve faaliyetleri hakkında yapılan açıklamalar için teşekkür ederken; yapılan kapsamlı müzakere sürecinin, Kırım Platformu’nun başlatılması için önemli bir hazırlık unsuru olduğu kaydedildi.