TÜRK DÜNYASI

Türkiye, Azerbaycan’a 200 Milyon TL Mali Yardım Sözünü Yerine Getiriyor

Azerbaycan, Türkiye’den insansız hava araçları (İHA) satın almaya hazırlanıyor.

Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov’un Azerbaycan televizyon kanalı Real TV’ye verdiği röportajda, Türkiye’den insansız hava aracının satın alınmasını düşündüklerini belirtti. Ancak insansız hava aracının türüne ilişkin bilgi verilmedi.

Bakan Hasanov, Türkiye’nin kısa süre önce onaylanan askeri mali yardım anlaşması kapsamında Azerbaycan’a askeri yardım sağlayacağını kaydetti.

ASKERİ MALİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

Türkiye ile Azerbaycan 25 Şubat’ta Bakü’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 8’inci Toplantısında Askeri Mali İşbirliği Anlaşmasını imzaladı.

TÜRKİYE’DEN AZERBAYCAN’A 200 MİLYON TL YARDIM

Türkiye, Askeri Mali İşbirliği Anlaşması’na göre Azerbaycan’a 200 milyon Türk lirası değerinde mali yardımda bulunacak. Anlaşmaya göre, Azerbaycan yapılan yardım ile Türk savunma sanayisi şirketlerinden ürün ve hizmet alacak.

TÜRKİYE-AZERBAYCAN ORTAK SİLAH ÜRETİMİ GÖRÜŞÜLDÜ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 8. Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalarda, Bakü ve Ankara’nın bu yıl ortak askeri tatbikatlarının sayısının artıracağını belirtti.

TÜRKİYE İLE TATBİKAT SAYISI ARTACAK

Öte yandan konsey toplantısında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ortak silah üretimi ile ilgili görüşme yaptığını kaydetti. Azerbaycan ile gerçekleştirilmesi planlanan askeri tatbikatlar Kovid-19 salgını nedeniyle gerçekleştirilemedi. Aliyev, 2019’da Azerbaycan ve Türkiye’nin 13 ortak tatbikat gerçekleştirdiğini, 2020’de ise tatbikatların sayısının artacağını, ayrıca Türkiye’den modern silah satın almaya devam edileceğinin duyurdu.

SAVUNMA SANAYİSİNDE İŞBİRLİĞİ

Azerbaycan daha önce Türkiye’den Otokar Cobra, TR-122 Sakarya, TR-300 Kasırga (Güdümlü) gibi silah sistemleri satın alımı gerçekleştirdi. Haziran 2018’de Azerbaycan Ordusu’nun 100. Kuruluş Yılı için geçit töreninde görülen SOM seyir füzesi mokapı görüntülendi. Daha sonra olası ihracat ile ilgili bir gelişme olmadı.

Son yıllarda Azerbaycan’ın askeri ihtiyaçları için İsrail’e yöneldiği biliniyor.