BALKANLAR

Türk Dışişlerinden 5 Ülkeye “Doğu Akdeniz” Tepkisi, Listede Kuzey Makedonya Yok

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Mısır, Yunanistan, GKRY, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanları tarafından kabul edilen Doğu Akdeniz konulu ortak bildiriye tepki gösterdi.

Yunanistan ve GKRY’nin Doğu Akdeniz konusunda Türkiye ve KKTC ile diyaloğa girmek yerine mandacı ve sömürgeci bir anlayıştan beslendiğini ifade eden Aksoy, adı geçen beş ülkenin bölg dışı aktörlerden medet umduklarını vurguladı.

Dışişleri Sözcüsü Aksoy, ortak bildiri metnine ilişkin şunları söyledi:

“Doğu Akdeniz’le hiçbir alakası olmayan BAE’ni ise diğer ülkelerle biraraya getiren, Türkiye düşmanlığından başka bir şey değildir. Bu ülkenin hem bize, hem Libya’ya karşı sabıkası bellidir. Barış Pınarı Harekatımızla Suriye’de bir terör devletçiği kurma emellerine ağır bir darbe vurduğumuz Fransa’nın ise, bu ruh hali içinde Türkiye’ye karşı oluşturulan şer ittifakının hamiliğine soyunduğu anlaşılmaktadır. Tüm bu ülkeleri aklıselime, uluslararası hukuka ve teamüllere uygun hareket etmeye davet ediyoruz. Bölgemizde barış ve istikar şer ittifakları ile değil, ancak samimi ve gerçek bir diyalog ve işbirliği ile tesis edilebilir.”

Öte yandan Nisan ayının başında bazı haber sitelerinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs açıklarındaki Serbest Ticaret Bölgesinde doğal gaz araması yapmak için iki sondaj gemisinin çalışmalar yapmasına karşılık Kuzey Makedonya’nın Türkiye’ye yaptırım kararı iddia edilmiş, ancak iddia hükümet tarafından yalanlanmıştı.