SİYASET

TDP, “Lustrasyon” Yasasını Desteklemeyecek THP: TDP Irkçı Rejimin Kancalarından Kurtulamamış

Siyasal Sistem ve Topluluklar Arası İlişkiler Komisyonunda yapılması gereken toplantı, Komisyon Başkanı Aleksandar Kiracovski tarafından çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle farklı bir tarihe ertelendi. Kiracovski, VMRO-DPMNE, BDİ ve TDP’ye yasaya destek verme çağrısında bulundu.

TDP Milletvekili Hasani’nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklmada şu ifadeler yer alıyor:

K.M.C hükümeti tarafından, mecliste siyasal sistem ve halklar arası ilişkiler komisyonunda görüşülmek üzere, eski rejime bağlı olarak işbirlikçilik ve ispiyonculuk (muhbirlik) yapmış kişilerin, affedilmesi, bunlara yönelik açılan davaların ortadan kaldırılması ve hatta bu kişilere ve ailelerine devletin bütçesinden (halkın parası) tazminat ödenmesi hakkına sahip olmalarına yönelik yasa teklifine, TDP olarak destek vermemeye karar verdikleri ifade edilmekte.

Konuyla ilgili THP Genel Sekreteri İlhan Rahman sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise şu ifadeler yer almakta: Eski faşist ırkçı rejim ile beraber yürüyenler, ülkenin talan edilmesine ortak olanlardan haksızlığa karşı çıkmalarını beklememek gerekiyor. Rejim kafası ile hareket etmeye devam edenler ’’cadı avına’’ dönen şüpheli bir sürecin oluşturduğu toplumsal ayrışmayı düzeltmeyi istemezler. Ortak toplum yerine bölünmüş toplumu tercih ederler, çünkü gerici çıkar anlayışına ve ranta dayalı kötü emelleri ancak bu biçimde elde edeceklerini bilirler. Toplumsal gelişim açısından ülkemiz Kuzey Makedonya’nın ortak toplum anlayışından başka bir başarı modeli ve yolu yoktur. Gerek eski Yugoslavya döneminde gerekse bağımsızlık döneminde yapılan haksızlıklar ve hukuksuzluklar ırkçı rejim kafası ile değil, ancak adil, şeffaf ve kapsayıcı bir süreç ile çözüme kavuşturulabilir.