GÜNCEL

Taner Hacımustafa: Çayır’da Türkler Hak Ettiği Konuma Gelecek

Siyasi etkinliğe gençlik kollarından başlayan, ilerleyen dönemde partinin değişik kademelerinde görev alan ve THP’nin 2013 yılındaki kongresinden sonra THP MYK üyeliği görevini üstlenen Taner Hacımustafa Türk Hareket Partisi’nin Çayır Belediyesi meclis üyesi adayıdır. Çayır Belediyesi meclis üye adayı Taner Hacımustafa ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşide çarpıcı açıklamalarda bulunan Hacımustafa proje ve hedeflerine bizlere anlattı.

Aday olmaya iten sebepler nedir?

Eski bir Üsküp ailesinin ferdi olarak atalarımın doğduğu, yaşadığı, benim ve ailemin, çocuklarımın doğduğu ve yaşadığı şehri çok iyi bilmekteyim. Eski bir Üsküp’lü bir ailenin ferdi olarak Üsküp’ün mimarı yapısının değişmesine, Çayır’da Türklerin günlük hayatta bile sıkıntılar çekmesine, Türklerin yaşadığı mahallelerde temel ihtiyaçların karşılanmamasına sessiz kalmam mümkün değildi. Nitekim Türk Hareket Partisi ve yer aldığımız koalisyon ile herkese yaşam sunuyoruz. Daha güzel, yaşanılabilir bir Çayır için, bir Üsküp için 15 Ekim yerel seçimlerinde Çayır Belediyesi meclis üyesi adayı oldum.

Seçim kampanyası başlayalı neredeyse 10 gün oldu. Seçim kampanyası sürecinde ne tür tepkiler alıyorsunuz?

Türk Hareket Partisi olarak, geçmiş dönemdeki seçimlerde de planlı, proğramlı ve donanımlı bir şekilde çalışmaya gayret gösterdik. Soydaşımızın karşısına Türk dilinde, kendi proğramıyla çıkan ilk ve tek parti olduğumuzu belirtmek isterim. Bu seçimlere de benzer hazırlıklarla girdik. Seçim kampanyasının başlamasından önce halkımızla birebir görüşmelerde bulunduk ve fikir alışverişinde bulunduk. Çayır Belediyesindeki soydaşımızla yaptığımız toplantılarda mevcut sorunlar ve olası çözüm yolları için gayret gösterdik. Elde etmiş olduğumuz veriler doğrultusunda önümüzdeki 4 yıl içinde yapılacak adımları tasarladık. Kampanyanın başlamasıyla birlikte vatandaşlarımızla her gün birlikte olmaya devam etmekteyiz. Her gün esnafla, gençlerle, ev , ev her bireylerle birebir görüşmeler gerçekleştirmekteyiz. Kuşkusuz ki Çayır Belediyesi’nin mevcut durumundan kimse memnun değil. Bugüne kadar kimsenin ilgi alaka göstermemesi de soydaşımızı derinden üzmüş. Ancak çalışkan ekibimle soydaşımıza kulak verip, ilerleyen dönemde sıkıntılarına çözümler bulmaya gayret göstereceğiz.  Genelde bugüne kadar ulaştığımız soydaşımızdan olumlu tepkiler almaktayız. Yıllardır Çayır Belediyesi’nde yaşayan Türkleri unuttuklarını dile getiren soydaşımızın adeta umudu olduk. Üstümüzdeki sorumluluğun farkındayız ve Çayır’da yaşanılabilir bir hayat sunmak için mücadeye devam ediyoruz.

Çayır Belediyesi’nde Türklerin çalışan oranı düşük. Kazandığınız takdirde neleri yapmayı hedefliyorsunuz?

Çayır Belediyesi’nde yaklaşık 10 bin’den fazla Türk yaşamaktadır. 2002 nüfus sayımına göre Çayır’da Türk nüfusu 4.500 idi. Ancak 2004’te yeni getirilen yerel yönetim yasası ile birlikte yeni coğrafi alanlar çizilip, Çayır’ın da yüzeyölçümü ile birlikte nüfusunda da artış yaşanmıştır.

Genelde Makedonya’da Türklerin kamuda temsil oranı gerekenden çok daha düşük. Çayır Belediyesi’nde de durum aynı. Bu doğrultuda en azından belediyede Türklerin daha fazla temsili için mücade edeceğim.

Çayır Üsküp’ün en eski semtlerinden biridir. Bugün Çayır artık bir belediyedir. Ve yüzeyölçümüne göre en çok nüfusa sahip Avrupa’nın en yoğun belediyelerinden biridir. Bu belediyede günlük hayatta bile Türkçe konuşulurdu. Belediye sınırları dahilinde 1944 yılından itibaren Türkçe eğitim görülen, bir Türk okulu olan Tefeyyüz İlköğretim okulu bulunmaktadır. Yine yarım asırdan fazla bir süre, kültür-sanat alanında çalışmaları bulunan Yeni Yol KGDS bu belediye sınırları dahilindedir. Ancak gerek Tefeyyüz, gerek Yeni Yol KGSD belediye tarafından destek görmedi. Yeni Yol KGSD çok zor şartlar altında kültürümüzü ayakta tutmaya çalışıyor. Belediye bugüne kadar Çayır Belediyesi’nde yaşayan Türk kurumlarını görmezden geldi. Ve bu doğrultuda sessiz kalındı. En azından sesimizi gereken mecralara duyuracağız, gündeme getireceğiz ve birlik ve beraberlik içinde sorunları çözeceğiz.

Geçmiş dönemde belediye sınırları dahilinde Türk dilinin resmi dil olması konusunda belediye meclisi karar almıştı. Bugüne kadar bu karar sadece kağıt üzerinde kalmış, Türk dilinin kullanımı ve uygulanması konusunda ciddi sıkıntılar yaşandı. Bu doğrultuda Türk dilinin kullanımını geliştirmek bizim başlıca görevimiz olacaktır. Meclis üyesi olarak yetki alanları doğrultusunda, özellikle Türklerin sorunlarını gündeme getirmekten çekinmeyeceğim. Sorunları sadece gündeme getirmenin yeterli olmadığını biliyor, bu sorunlara hızlı ve doğru çözümler üretmek için bütün yolları kullanmaya gayret göstereceğim. Tabii ki bir meclis üyesi olarak kısıtlı yetki ve güce sahip olduğumun farkındayım, lakin sıkıntılara çözüm bulmanın farklı yöntemleri de var. Bu yönde hem Üsküp Şehir Belediyesi, hem de merkezi yönetimle koordineli çalıştığımızda çoğu sıkıntıya çare bulacağımıza inanıyorum.

Son olarak seçmene vereceğiniz mesaj nedir?

Yıllardır Üsküp’te unutulan Türk varlığına sahip çıkılması gerekmektedir. 11 yıldır Vmro-Dpmne hükümeti ve onun Türk ortakları Türkleri hor gördüler. 11 Aralık 2016’da bir değişim yaşandı. 15 Ekim’de yapılacak olan yerel seçimlerle birlikte değişime devam etmeliyiz. Makedonya’da Türkler hak ettiği konuma gelmeliler. Çayır Belediyesi’nde yaşayan Türkler hak ettiği saygınlığı geri kazanmalıdır. Çayır’da Türkler yüzyıllardır yaşamaktadır. Varlığımızın devamı için değişime devam diyorum. Daha güzel yarınlar için 19 numarada buluşalım!