SİYASET

Spiegel: AB Makedonya’ya Yaptırımlar Planlıyor

Almanya’nın önde gelen siyasi ve ekonomi dergileri arasında yer alan Spiegel, Makedonya’daki son gelişmeler konusunda Avrupa Birliği’nin ciddi kararlar almayı düşündüğünü yazıyor. Habere göre AB üye ülkeleri Makedonya’daki durum konusunda artık ciddi yaptırımların konuşulduğu görüşmeler başlatmış durumdalar.

Haberde: ”Kaynaklarımızdan aldığımız bilgilere göre Avrupa Birliği dış siyaset kurulları açık olarak belirtmeseler bile arka planda bu konuda görüşmeler yapılıyor ve işin sonunda büyük ihtimalle yaptırım kararı çıkacaktır. AB üye ülkeleri ve AB kurumlarına, Makedonya’daki siyasi çıkmazın bu kadar uzun sürmesi endişe ve hayal kırıklığı yaratmış durumda” ifadeleri yer alıyor.

Spiegel haberde ayrıca geçtiğimiz ay Malta’da düzenlenen Avrupa Halk Partileri kongresinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Makedonya eski Başbakanı ve Vmro-Dpmne lideri Nikola Gruevski’yi yeni hükümetin kurulmasına karşı yaptığı engellemeleri bitirmesi uyarısında bulunduğu belirtiliyor.

Spiegel’e göre AB, Makedonya’ya iki yaptırım planlamakta. Bunlardan birincisi belli siyasilerin serbest dolaşım hakkının kaldırılması ve banka hesaplarının dondurulması konusu. İkinci düşünülen yaptırım ise Makedonya’nın, Avrupa Birliğine hazırlık konusunda aldığı yardımları kesmesi olarak düşünülüyor.