SİYASET

(SON DAKİKA) Makedonya ve Yunanistan Arasında Tarihi Anlaşma İmzalandı

Çok uzun yıllar Makedonya ve Yunanistan arasında varolan isim sorununa çözüm getiren anlaşma bugün imzalandı. Tarihi anlaşma iki ülke hükümetleri arasında süren 8 aylık yoğun müzakerelerden sonra imzalandı. Prespa gölünün Yunanistan tarafında bulunan Psarades köyünde imzalanan anlaşma töreninde Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ve Makedonya Başbakanı Zoran Zaev selamlama konuşmaları gerçekleştirdiler. İkili imzalanan anlaşmanın taraflar için son derece önemli olduğunun vurgusunu yaptılar.

Tarihi anlaşmanın imzalanma törenine Avrupa Birliği Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, isim sorununun çözümü için yıllardır Birleşmiş Milletler (BM) tarafından görevlendirilen başmüzakereci Metyu Nimits ve iki ülke bakanları yer aldılar.

İmzalanan tarihi anlaşmaya göre Makedonya Cumhuriyetinin yeni ismi ”Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olacak. Anlaşmada yer alan maddelere göre Yunanistan artık Makedonya’nın NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyelik süreçlerine engel olmayacak ve tam destek verecek.

Gerçekleşen törende anlaşmayı iki ülke Dışişleri bakanları Nikos Kotzias ve Nikola Dimitrov imzaladılar. Törenin ikinci bölümünde heyetler Prespa gölünün Makedonya tarafına geçecek ve orada birlikte öğle yemeği yiyecekler.

Makedonya ve Yunanistan arasında varılan anlaşma başta AB ve ABD olmak üzere uluslararası camia’ni büyük desteğini aldı.