GÜNCEL

(SON DAKİKA) Kovaçevski Ekonomik Kriz Eylem Paketini Açıkladı

Kuzey Makedonya Hükümetinin bugün düzenlenen oturumunda ekonomik kriz ve Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri saldırılar ile dünya çapında oluşan şok fiyat artışlarına karşı bir dizi önlem getirdi.

Bakanlar kurulu toplantısında alınan kararları kamuoyuna Başbakan Dimitar Kovaçevski açıkladı. Kovaçevski yapmış olduğu açıklamada ekonomilerin ikinci dünya savaşından sonra yaşanan en büyük kriz ile karşı karşıya olduklarını belirtirken, vatandaşların alım gücü ve şirketlerin çalışabilirliğini koruma adına, geniş çaplı fikir alışverişi sonrasında söz konusu önlemlerin getirildiğini açıkladı.

Ekonomik krizi önleme paketinin toplamda 26 noktadan oluştuğunu söyleyen Kovaçevski, alınan kararlar arasında temel gıda ürünlerinde KDV’nin %5’ten %0’a çekilmesi; ticari satışlarda kar marjının belirlenmesi, akaryakıtta verginin düşürülmesi, sosyal kategorideki ailelerin enerji faturalarına destek, dar gelirli ailelere ve emeklilere doğrudan yardım ücreti gibi önlemler yer alıyor.

Ekonomik pakette ayrıca şirketlere yönelik olarak Makedonya Gelişim Bankası tarafından kredi kolaylığı, yerel yönetimlere enerji tasarrufu yatırımları için teşvik ve kolaylık gibi önlemler de bulunmakta.