GÜNCEL

(SON DAKİKA) “Köseto” Heykeli Kaldırıldı

Bu sabaha karşı Üsküp şehir belediyesi ekipleri tarafından Üsküp’te adliye saraylarının önünde bulunan Andon Yanev Köseto heykeli kaldırıldı. Üsküp 2014 projesi kapsamında şehir merkezi eski iktidar  tamamen değiştirilmiş ve çok sayıda heykel dikilmişti. Son hesaplamalara göre Üsküp 2014 projesi 700 milyon avro tutarında.

Proje kapsamında dikilen heykeller kamuoyunda oldukça büyük tartışmalar yaratmıştı. Özellikle Üsküp mahkemelerinin önüne süikastçi olan Andon Yanev Köseto heykeli büyük tepki toplamıştı. Yeni hükümet ve yerel yönetimlerdeki seçim sonrası yaşanan değişim ile başlatılan araştırmalarda birçok heykelin uzman görüş ve yasalara uygunsuz şekilde dikildiği tespit edilmişti.

Bu sabah karşı yapılan çalışma ile Köseto heykeli kaldırılırken, Üsküp şehir belediyesi yetkilileri başta Kültür Bakanlığı ve Merkez belediyesinde alınan kararlar doğrultusunda bu çalışmayı yaptıklarını açıkladılar.

Köseto heykelinin kaldırılması, geçtiğimiz günlerdeÜsküp şehir belediye başkanı Petre Şilegov’un, Üsküp 2014 projesini tamamiyle durdurma kararı almasının ardından geliyor. Heykelin kaldırılması önümüzdeki yakın dönemde proje kapsamındaki diğer heykellerin de kaldırılacağı sinyalini veriyor.