GÜNCEL

Sıfır KDV’yi Uygulamayanlara Karşı Denetimler Artıyor

Kuzey Makedonya Hükümeti’nin ekonomik kriz ile mücadele eylem planı ile yürürlüğe koyulan vergi indirimleri ve önlemler konusunda kontroller arttırıldı. Kontroller kapsamında ülke genelinde 611 şirkette müfettişler denetimlerini yapmış. Özellikle ödemeler ve yeni vergi indirimlerini uygulamayan şirketlerin olduğu tespit edilmiş.

114 vergi mükellefi şirketin yasalara uygunsuz satış yaptığı saptanmış. En fazla uygunsuzluğun olduğu şirketlerin Kalkandelen, Struga, Üsküp, Pirlepe ve Ohri şehirleride olduğu bildirildi. Kontrollerde perakende yiyecek ve içecek, et ve et ürünleri ve akaryakıt satışı yapan şirketlerin denetiminin yapıldığı belirtildi.

Kamu Gelirleri İdaresi müdürü Sanya Lukarevska denetimler ile ilgili yaptığı açıklamada: “ Yaptığımız denetimlerde çoğu şirketin vergi affı ve yeni düzenlemelere uygun satış yaptıklarını belirledik. Bu rakamın yüksek olması bizleri sevindirirken, tüm uyarılarımıza rağmen hala uygunsuz satış yapan şirketlerin olduğunu da tespit ettik. En fazla ihlalin yapıldığı konu sıfır KDV ile satışı yapılması gereken temel gıda ürünlerinde satıcıların uyguladığı KDV oranı. Bu tarz satışın yapılması yasal olarak cezaya tabi” dedi.