EĞİTİMSİYASET

SDSM: “10 Bin den maaşla 9 Bim den öğretim yılı masrafı nasıl karşılansın?”

Nikola Gruevski’nin VMRO-DPMNE’si ve yalancı-bakan Spiro Ristovski’nin ,,ücretsiz eğitim konsepti’’ gerçeklerden çok uzaktır. Her öğrencinin öğretim yılının başlatması için 9.000 denara ihtiyacı var, ki bu para Makedonya’da bir asğari ücret değerindedir.

Öğrencinin yeni öğretim yılına başlaması için, ebeveyinler çok büyük masrafları karşılamak zorunda bırakılmıştırlar. Bunların arasında: krtasiye malzemeleri, çantalar, sigorta, öğün, teknik öğretim için malzemeler ve günlük harçlık bu masrafların sadece bir kısmı. Birçok okulda ebeveyinlerden  öğrenci forması, fotokopi kağıtları, toalet kağıdı ve sabun için ücret alınmakta. Bütün bu masraflar aile bütçesine büyük bir yüktür.

Peki ya iki veya üç öğrencisi olan ailelerle neolacak? Üç çocuğu olan aileler Eylül ayında geçimlerini nasıl sağlayacaklar? Öğretim yılının başında üç öğrencisi olan bir ailenin Makedonya’daki ortalama maaştan fazlasına ihtiyaçları vardır, bu maaş bile sendikaların hesaplamalarına göre geçim için yetersizken, ailelerin düşürüldüğü zor durum ortadadır. Spiro ve Gruyo ebeveyinlere öğretim yılı masraflarından sonra Eylül aynında nasıl geçimlerini sağlayacaklarını açıklayacaklar mı? Çalışanların yarısının maaşı 12.000 denarın altındayken, ebeveyinler öğretim yılı başında öğrencilerin giderleri nasıl karşılasın? 10.000 denarın altında maaş alan ebeveyinler veya oransal olarak çalışanların %34.8 öğrencileri-çocuklarını nasıl öğretim yılı için hazırlayacaklar?

SDSM’nın gelecekte kuracağı hükümet ebeveyinlerin yükünü gelecek Eylül’de hafifletecektir.

Asğarı ücreti 2017 yılında 12.000 denara yükselteceğiz.

Burslarla başarılı, yoksul aile çocuklarını ve yetenekli öğrencilerde motivasyonunu artıracağız.

Çocukların yoksuluğunu azaltmak için, sosyal yardım ve düşük gelirli aileler için bireysel destek programı uygulamak, mühalefet partisi SDSM’nin programı içerisinde yer alanlar arasındadır.