TÜRK DÜNYASI

Rumların Kıbrıs Türklerine Soykırım Girişimi: 21 Aralık 1963 Kanlı Noel Katliamı

Rumların Kıbrıslı Türklere yönelik 1963 yılında gerçekleştirdiği Kanlı Noel katliamının üzerinden 58 yıl geçse de acılar halen unutulmadı. Rum terörist örgüt EOKA’nın başlattığı kanlı soykırım, tarihe “Kanlı Noel” olarak geçmişti. Olaylarda, 103 Türk köyü boşaltıldı ve 364 Kıbrıs Türkü şehit oldu.

EOKA (Kıbrıs Rumlarının Enosis amacını gerçekleştirmeyi hızlandırmak için kurdukları terör örgütü/ Kıbrıs Milli Mücadele Örgütü) Rum çetesi, Kıbrıslı Türkleri adadan silmek için Aralık 1963’te kanlı katliamlar gerçekleştirdi. 21 Aralık 1963’te başlayan katliam girişimi günlerce devam etti. 24 Aralık 1963 gecesi, Lefkoşa’nın Kumsal bölgesinde o dönem Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı’nda görevli olan Tabip Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi Mürüvvet ve çocukları Murat, Hakan, Kutsi, eve giren Rumlar tarafından küvette kurşuna dizildi. “Kanlı Noel” olarak tarihe geçen katliamlarda; Nihat İlhan’ın eşi ve çocuklarının katledilmesi, 364 Kıbrıs Türkü ile 174 Kıbrıs Rumunun hayatını kaybettiği katliamların sembolü haline geldi. Olayın gerçekleştiği tek katlı eve, daha sonra “Barbarlar Müzesi” adı verildi.

Saldırıya uğrayan 103 Türk köyü boşaltılmak zorunda kalırken, Kıbrıs’ta 1963’te başlayıp 1964’te de devam eden olaylarda 364 Türk şehit oldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Ada’ya Barış Gücü gönderme kararı aldı ve ilk BM Barış Gücü (BMBG) 14 Mart 1964 tarihinde Ada’ya geldi. Ancak BMBG’nin Ada’ya gelmesi de Rumların, Türklere yönelik saldırılarının önüne geçemedi.

Rumlar 6 Ağustos 1964 tarihinde üniversite öğrencileri ile Erenköylü mücahitlerin savunduğu Erenköy’e EOKA lideri Yeoryos Grivas komutasındaki kuvvetlerle saldırıya geçti. Erenköy’de Kıbrıs Türkü mücahitler, tarihi bir direniş gösterdi ve Rumların saldırısını bertaraf etti.