RÖPORTAJ

Radoviş’te THP Sıralarından Meclis Üyesi Olmuş Yaşar Süleyman ile Sorunlar Hakkında Sohbet Gerçekleştirdik

Radoviş Belediyesi Meclisinin Türk Hareket Partisi sıralarından Belediye meclis üyesi Yaşar Süleyman’ın yaptığı faaliyetler ve verdiği mücadele duyumları bölge sınırlarını aştı ve bu yüzden HaberMakedonya ekibi olarak Röpörtaj yapmamız ihtiyacını doğurdu. Bu yüzden meclis üyesi yaşar Süleymanı telefondan arayarak röpğrtajımızı gerçekleştirdik.

 

Sayın Süleyman bey Geçtiğimiz 2 yıl içerisinde Türklerin yaşadığı yerleşim yerlerine yönelik nasıl çalışmalar yapıldı?

Altyapı çalışmaları olarak gerekirse örnek olarak Kılavuz köyü sokaklarının neredeyse tümünün asfaltla döşendiğini gösterebiliriz. Kılavuz köyü Merkezi yaklaşık 400 metrekare Kaldırımı ile döşendi. Ayrıca Kılavuz köyünde TIKA tarafından köyde bir okulun inşa edilmesi için mücadelemizi verdik. Ali Koç köyünde Caminin arkasında ki, ambulansa giden sokağın kaldırımla döşenmesi başlandı. Topolnica köyünde Dere boyunca yukarıya doğru giden sokağa kum getirilmiş ve kaldırımla döşenmesi başlamak üzere. Pırnalı köyü’nden Süpürge Köyüne kadar giden yolun asfaltla döşenmesi için proje işlemleri belediyeden geçti. Belediye bütçesinden bu yol yapımı için para bile ayrıldı. Turnalı Köyü ne Sokak köyün içinden okula giden sokağın asfaltla ya da kaldırımla döşenmesi, döşenmesi için Belediye Meclisi’nde gündeme taşıyacağım. Buçim köyünde, köy merkezinden Çeşme’ye giden sokağın yapılmasını önerdim. Kocaali Köyüne de yakın zamanda bir sokağın asfaltla ya da kaldırımla döşenmesini önereceğim.

 

Yıllardır Türklerin yaşadığı yerleşim merkezlerinde neredeyse hiçbir bir altyapı projesi gerçekleştirilmedi ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Belediye başkanından tehdit polislerle baskın tanımadığım siviller uzaktan parmaklarla tehdit ettiler. Bazı meclis üyelerinden Türklerin yaşadığı yerlerde altyapı sorunlarını gündeme taşıdığımdan dolayı, sorunları dile getirmeyeyim diye baskı vardı. Genellikle Türklerin yoğun olarak yaşadığı yörelerde Yaklaşık 15 yıldır altyapıya yönelik hiçbir yatırım yapılmış degildi. Bu yörelerde bunun gibi sorunların halledilmesi için çok mücadele verdim.

 

Bir Eğitimci olarak belediyenizde kideki eğitim durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bölgemizde Türk sayımız artmış durumda buna rağmen hiçbir yeni öğretmen işe alınmamıştır. Eğitim kanununa göre karma sınıflar 10 öğrenci ile sınırlandırılmıştır sınıflar 17-18 öğrenci arası ile sınırlıdır. Ve doğal olarak öğrencilerin öğrenci sayısının artmasıyla öğretmenlerin de artması gerekmektedir.

Örnek olarak benim sınıfımda okuttuğum öğrenci sayısı yirmi beş ayrıca içinde bir özürlü öğrenci de var. Eğitim kanununa göre iki öğretmenin daha olması gerek ve özürlü öğrenciye eğitici Asistan gerek ama bu maalesef bütün bu sınıfa bir tek ben ders veriyorum. Bu sorunla ilgili okul yönetimine ve Eğitim Bakanlığı’na dilekçe yazdım ama maalesef okul müdüresi okula gelip okulda şartların olmadığını yazıp, yazılı olarak tutanak tuttu ve onu imzalamamı istedi. Ben imzalamadım çünkü az ötede TİKA’nın inşa ettiği okulda eğitim şartların olduğuna rağmen eğitime açılmıyor.

Bölgemizde ki diğer köylerde de aşağı yukarı aynı sorunlarla karşı karşıyayız.

 

Geleceğe yönelik nasıl çalışmalar planlıyorsunuz?

Sorunlar çok ama bunların çözülmesi için yılmadan çalışıp mücadele edeceğim. Köylerimizde ki altyapı sorunların çözülmesi eğitimin iyileşmesi için çalışmalarımı sürdüreceğim. Topolnica ve Buçim köylerinde içme suyu sıkıntısının giderilmesi için mücadelemi vereceğim.

Sayın Yaşar Süleyman bizim sorularımıza cevap vererek zaman ayırdığınız için teşekür ediyoruz.

Türk köylerimizin sorunlarını dile getirdiğiniz için ben de size teşekür ediyorum.