GÜNCEL

Mancukov: Makedonya’nın Arnavutlaşma Ve İslamlaşmasına İzin Vermeyeceğiz

Makedonya Bilim ve Sanat Akademesi’nde (MANU) bugün ilginç anlar yaşandı. Akademik Mitko Mancukov, Makedonya Bilim ve Sanat Akademesi’nin Arnavut partilerinin ortak yayınladıkları deklarasyona karşı bir tutum sergilemesini talep etti. Mancukov ‘‘Makedonya’daki Arnavut partilerinin ortak deklarasyonu konusunda konuşma yaparken, bu deklarasyonun Makedonya için ciddi bir tehdit unsuru olduğunu ve büyük Arnavutluk’un kurulması için bir girişim olduğunu’’ belirtti.  Mancukov konuşmasının devamında ‘‘son dönemde Makedonya’nın iki dilli devlet olma konusu Makedonya’nın Hrıstiyan bir ülke yerine, ülkemizi Arnavutlaşma ve İslamlaşma yoluna götürmektedir. Makedonya bizim anavatanımızdır, Arnavutlaşma ve İslamlaşmaya asla izin vermeyeceğiz’’ dedi.

Akademik Katisa Kulafkova ise ‘‘Arnavut partilerinin ortak deklarasyonun Vmro-Dpmne tarafından manipüle edildiğini söylerken, bu manipülasyonların arkasında adalet önünde hesap vermeme girişiminin olduğunu’‘ iddia etti.

Makedonya Bilim ve Sanat Akademisi’nin Arnavut asıllı üyeleri Mancukov’un konuşmasını kınarken, Akademik Alaydin Abazi, ‘‘ Mancukov’u yeterince tanımadığını fakat bugün itibariyle daha fazla tanıdığını’’ söyledi. Abazi ayrıca ” bir akademisyenin söylememesi gerekenleri söyleyen Mancukov’un burada bilim ve sanatı konuşacağına siyaset yapıyor derken, akademinin Macunkov’a mesafeli durması gerektiğini” söyledi.

Makedonya Bilim ve Sanat Akademisi’nde siyaset ilk defa konuşulmuyor. 2009 yılında akademinin yayınladığı Makedonya Ansiklopedisi’nde siyasi düşüncülere yer verilmiş ve kamuoyu tarafından eleştirilmişti.