GÜNCEL

”Makedonya Kısmen Özgür Ülke”

ABD Merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, 2018 yılı ”Dünya Özgürlük Raporunu’’ yayınladı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi Makedonya bu yıl yine kısmen özgür ülkeler grubunda yer aldı.

2018 Yılı raporunu geçmiş raporlardan ayıran ise ülkede umut verici değişimlerin başladığının gösterilmesi oluyor. Raporda: ”Demokratik seçimler ile göreve başlayan ve etnik unsurların katılımının olduğu hükümet yolsuzluk ile mücadelede kararlılık gösterirken, skandallarla anılan eski iktidar döneminde devlet yapısında oluşan sistem bozukluklarının düzeltilmesi konusunda çalışılıyor. Şimdiki hükümet Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde engel teşkil eden Yunanistan ile varolan isim sorunu konusunu çözebilir”deniliyor.

Özgürlük notu konusundan Makedonya bölgedeki ülkeler Arnavutluk, Kosova, Karadağ ve Bosna Hersek ile aynı seviyede yer alıyor.

Makedonya’nın genel özgürlükler reytingi 7 puan üzerinden 3,5 olurken; siyasal özgürlükler 7 puan üzerinden 4 puan ve insan hak ve özgürlükleri 7 puan üzerinden 3 puan olarak belirlenmiş.

Freedom House tarafından yayınlanan 2018 yılı raporu 195 ülkeyı kapsamakta. Rapora göre bunlardan 88 ülke özgür, 58 ülke kısmen özgür ve 49 ülke özgür olmayan olarak belirtirmiş durumda.