GÜNCEL

Kuzey Makedonya’nın Türkiye’ye Sözde Yaptırım Kararına Türkiye Cumhuriyeti’nden Resmi Açıklama Yok

Nisan ayının başında bazı haber sitelerinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs açıklarındaki Serbest Ticaret Bölgesinde doğal gaz araması yapmak için iki sondaj gemisinin çalışmalar yapmasına karşılık Avrupa Birliği tarafından uygulanan yaptırımlara dahil olduğu bilgisi yer aldı.

Konuyla ilgili Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti Türkiye Cumhuriyeti’ne yaptırım kararı almadıklarını açıklarken, yapılan açıklamada gelecek dönemde, iç hukuk düzeninde tedbirlerin uygulanmasına ilişkin önceden  bakanlıklar arası istişareler yapılacaktır.”  ifadelerine yer verildi.

Açıklamada Kuzey Makedonya’nın AB adaylık sürecinin kesinlikle Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkileri kötü etkilemeyeceği belirtilmekte.

Ancak konuyla ilgili Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği ya da Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar resmi bir açıklama yapmazken, Kuzey Makedonya ile Türkiye Cumhuriyeti ilişkilerini zedeleme amacı taşıyan bazı basın-yayın organları ile siyasilerin olduğu ortaya çıkmaktadır.