BALKANLAR

Kosova Hükümeti, Sırbistan’la Krize Neden Olan Kararı Bir Ay Erteledi

Kosova Başbakanı Abin Kurti, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada ” Kosova’ya girecek Sırplara geçici kimlik verilecek, pasaportlarını değil bu kimlikleri kullanmaları gerekecek” ifadelerini kullanmıştı. Kosova’da bugün yürürlüğe girecek olan ülkeye girmek isteyen Sırbistan plakalı araçlara yönelik geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasına saatler kala tansiyon yükseldi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, halka sesleniş konuşmasında, Kosova’daki Sırpların durumunu değerlendirirken, “Kosovalı Sırplar, daha fazla zulme tahammül etmeyecek.” ifadesini kullandı. Kosovalı Sırplardan, Arnavutlara yönelik bir saldırı ya da kışkırtma olmayacağı yönünde söz aldığına işaret eden Vucic, bu durumun, “Arnavutların yaptıklarından bağımsız olarak değişmeyeceğini”, ancak Sırpların da kendi evlerini koruyacaklarını kaydetti. Vucic, “Biz barışı arayacağız ama söyleyeyim ki teslim olmayacağız.” şeklinde konuştu.

Silah Sesleri Duyuldu

Bu arada, Kosova polisi ayrıca, bazı yerlerde silah sesleri duyulduğunu belirterek, bunlardan bazılarının polis güçlerine yönelik olduğunu ancak kimsenin yaralanmadığını bildirdi. Ülke basını ise Arnavut kökenli vatandaşlara saldırıda bulunulduğu ve bu saldırılarda araçlarda hasar oluştuğu bilgisini paylaştı.

Karar Bir Ay Ertelendi

Kosova hükümetinden yapılan açıklamada ise yarın hayata geçirilmesi planlanan Kosova’da yaşayan Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olma zorunluluğun 1 Eylül’e kadar ertelediği ifade edildi. Hükümetin, Kosovalı Sırpların bu akşam sınır geçişlerini kapatma eylemini kınadığına işaret edilen açıklamada, bunların Sırbistan’ın başkenti Belgrad tarafından hazırlandığı ileri sürüldü.