TÜRK DÜNYASI

Kırımoğlu: Kırım’da Kırım Tatarlarının Mülkiyeti Tehdit Altında

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra yarımadayı terk eden Kırım Tatarlarının mülkiyetinin tehdit altında olduğunu ifade etti.

“SLOGANIMIZ VATANDA KALMAK!”

Kırım.Hakikat sitesine konuşan Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının yaklaşık yüzde 10’u, bizim değerlendirmelerimize göre 25-30 bin kişi Kırım’ı terk etti ve şimdi Ukrayna’nın ana kısmında bulunuyor. Bıraktıkları topraklar ise tehdit altında. İnsanların çoğu Ausweis olarak adlandırdıkları Rus kimliklerini almak zorunda kaldı, çünkü bu kimliği almazlarsa topraklarını, vatanlarını terk etmek zorunda kalacaklar. Bizim sloganımız ise ‘Vatanda kalmak!’ “ ifadelerini kullandı.

“MÜLKİYETİMİZE EL KONULABİLİR”

Kırım’ın Bahçesaray bölgesinde bir arsa ve bir evi olduğunu kaydeden Kırımoğlu, “Bahçesaray’da evim var, oğlumun evi. Ailemizden kimse Rus vatandaşlığını almadı, kimliklerimiz (Rus kimliği) yok, mülkiyetimize el konulabilir.” dedi.

KIRIM’DA RUS VATANDAŞI OLMAYANLAR, TOPRAK SAHİBİ OLAMIYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Mart tarihinde imzaladığı kararla işgal ettiği Kırım’ın neredeyse tüm bölgelerini, Rusya vatandaşlığına sahip olmayan kişilerin arazi sahibi olamayacağı bölgeler listesine eklemişti.

Listeye Bahçesaray, Canköy, İslam Terek (Kirovskoye), Krasnoperekopsk, Yedi Kuyu (Lenino), Seyitler (Nijnegorsk), Akşeyh (Razdolnoye), Sak, Akmescit (Simferopol), İçki (Sovetskoye), Akmeçit (Çernomorskoye) bölgelerinde bulunan araziler dahil edildi.

Ayrıca listeye Aluşta, Armanpazarı (Armyansk), Kezlev (Yevpatoriya), Kerç, Sak, Sudak, Kefe (Feodosya) ve Yalta kentlerine ait sınır arazileri de dahil edildi.

Rus işgali altındaki Kırım’da Ukrayna vatandaşlarına ait yaklaşık 10 bin arazi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım’ın topraklarına ilişkin aldığı kararın kapsamına girdi.