TÜRK DÜNYASI

Kırım Tatarları, Kırım’ın İşgalini Pekiştirecek Olan Referandumu Boykot Edecek

Rusya’da düzenlenecek olan anayasa değişikliği referandumunun tarihi 1 Temmuz 2020 olarak açıklandı. Rus işgali altındaki Kırım’da da yasa dışı bir şekilde oylama yapılacak. Putin’in skandal anayasa değişikliği teklifini ve yaşanan süreci, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Haber Ajansına değerlendirdi. KTMM Başkanı Çubarov, işgal altındaki yarımadada yaşayan Kırım Tatarlarının yasa dışı referanduma kesinlikle katılmayacağının altını çizdi.

RUSYA’DA TÜRK VE MÜSLÜMAN HALKLARIN HAKLARINI ORTADAN KALDIRAN SKANDAL ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Bilindiği gibi Rusya Federasyonu, işgal ettiği Kırım’da daha önce de yasa dışı seçimler düzenlemişti. Ukrayna ve uluslararası toplum, işgal edilen Kırım’da düzenlenen sözde seçimlerin yasal bir geçerliliğinin olmadığını her fırsatta vurguluyor ve sonuçlarını tanımıyor. Temmuz ayında, Kırım’da yeniden Rus bayraklı seçim sandıkları kurulacak. Rusya’daki anayasa referandumu, 22 Nisan 2020 tarihinde yapılacaktı ancak dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ertelenmişti.

KIRIM TATARLARI, KIRIM’IN İŞGALİNİ PEKİŞTİRECEK OLAN REFERANDUMU BOYKOT EDECEK

Kırım Haber Ajansına konuyu değerlendiren Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatarlarının işgalci yönetime karşı barışçıl direnişi devam ettirerek, Rus yönetimi tarafından yarımadada organize edilen herhangi bir yasa dışı oylamaya katılmayacaklarını kaydetti.

KTMM’nin Kırımlıları, Rus yönetiminin yarımadada düzenlediği yasa dışı oylamayı boykot etmelerini davet eden çağrıyı yayımlamayı planladığını belirten Çubarov, “İşgalcilerin Kırım’da organize ettiği herhangi bir siyasi veya başka türlü faaliyetlere katılmamak bizim temel tutumumuzdur. İşgalin devam ettiği yıllar içinde Kırım Tatarları işgalci yönetim tarafından organize edilen sözde seçimler veya referandumlara kesinlikle katılmayacaklarını gösterdi.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca KTMM Başkanı, Kırım’da yasa dışı olarak düzenlenecek olan referandum ile oylamaya çıkarılan tasarının temel amacının, Kırım’ın işgali de dahil olmak üzere Rusya’nın gerçekleştirdiği tüm uluslararası ihlalleri meşrulaştırmak olduğunun altını çizdi.