AVRUPA

Kamu kuruluşlarında işe almalar ve maaşların ödenmesi neticesinde atronomik rakamlar gün yüzüne çıkıyor

34Gelecek yıl için Devlet Bütçesinden kamu çalışanlarının maaşları için 421 milyon avro’dan daha fazla para ödenmesi gerekecektir. Bu rakam bu yıl harcanandan 23 milyon avro daha fazla. Resmi verilere bakıldığı zaman kamu çalışanlarının maaşları için Devlet Bütçesinde ayrılan tutarın her geçen yıl arttığı görülmektedir. 2011 yılından 2016 yılına kadar kamu çalışanlarına ödenen maaş tutarı toplamda 2,3 milyar avro olacaktır. Uzmanlar yıllarca bu kalemin Devlet Bütçesine çok büyük yük getirdiği ve aynı şekilde her yıl görülen kalem artışının ekonomik tahamül sınırına gelindiği uyarısını yapmaktadırlar. Bilişim Bakanlığının son yayınladığı rapor doğrultusunda Makedonya’da kamu çalışanlarının sayısının 128 bin olduğu belirtilmiştir. Son derece tartışmaya açık olan bu verilerin doğrulu ve gerçekçiliği tartışmaya açık bir konudur.
Son dönemde yapılan yasal düzenlemelerle kamu kuruluşlarında işe alınmanın belli bir yasal zemine oturtulduğu anlaşılıyor olsa da yasaların başta hükümet tarafından uygulanmadığı ve kamunun tamamiyle partileştiği AB ilerleme raporları başta olmak üzere, çeşitli uluslararası kuruluş raporlarında mevcut. Uzmanlar partileşmeden arınmış ve profesyonelleşmiş kamu personeli ile yanlızca başarının beklenebileceği görüşünde birleşmekteler.
Kamu kuruluşarındaki çalışanların sayısı hakkındaki tartışmalar son olarak Avrupa Birliği komiseri Han’ın hükümet yetkililerine yaptığı baskı sonucunda kendisine açıklanan rakamın 185 bin olduğunu kamuoyuna yansımasıyla başladı.