GÜNCEL

K. Makedonya – Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması Güncelleniyor

6. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu toplantısına katılmak üzere Kuzey Makedonya’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “İkili ticaretimizin yeni bir seviyeye taşınması amacıyla serbest ticaret anlaşmamızın güncellenmesinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanması mutabakatlarımızdan biridir.” mesajını ileti.

Serbest ticaret anlaşmasının güncellenmesine dair

“Karma Ekonomik Komisyon toplantımız süresince ve bu vesileyle bir araya geldiğimiz Ekonomi Bakanıyla gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmelerde ülkelerimiz arasındaki ticaret ve yatırımların geliştirilmesi ve çeşitli alanlardaki işbirliği alanlarının yanı sıra ikili ticaretimizin yeni bir seviyeye taşınması amacıyla serbest ticaret anlaşmamızın güncellenmesinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanması mutabakatlarımızdan biridir.” diyen Kasapoğlu açıklamasının devamında “Özellikle bu ziyaret kapsamında Türk ve Makedon iş insanları ve yatırımcılarla bir arya gelmek ve iki ülke temsilcilerinin bu sayede yeni işbirliklerine kapı aralamak da hedeflerimiz ve amaçlarımız arasındadır.” ifadesini kullandı.

Bu olumlu atmosfer ve birliktelik için teşekkürlerini ileten Kasapoğlu bu güzel toplantının yeni güzel başlangıçlara vesile olmasını temenni etti.

Üsküp’te Kuzey Makedonya Ekonomi Bakanı Kreşnik Bekteşi ile Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu başkanlığında 6. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda iki ülke arasındaki ilişkileri arttırmayı hedefleyen Karma Ekonomik Komisyon Protokolü de imzalandı.

Toplantı sonrasında Bakanlar ortak basın toplantısı düzenledi.

‘Makedonya, Türkiye’nin önemli bir paydaşıdır, ortağıdır’

Bugünkü toplantının iki ülke arasındaki derin ve köklü bağları güçlendireceğine inandığını ifade eden Kasapoğlu “Bugün Türk-Makedon 6. Dönem Karma Ekonomik Komisyon toplantımızı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Son derece verimli ve etkili bir süreci gerçekleştirdik. Kuzey Makedonya siyasi ve ekonomik öneminin yanında tarihi, kültürel ve insani ilişkiler açısından da Türkiye’nin önemli bir paydaşıdır, ortağıdır. Ve özellikle ticaret açısından önemli bir partnerdir ve ikli ülke arasındaki ticaret hacmi sizlerin de bildiği üzere 2022’de 1 milyar dolara yaklaşmıştır. Geçtiğimiz yıl ihracat ise 700 milyon dolar olmuştur. Bu rakamlar günbegün artacaktır, buna inanıyoruz. Yatırımlar alanında da Kuzey Makedonya’yı önemli bir partner olarak gördüğümüzün hem sonuçlarını görüyoruz hem de bu anlamdaki ilişkileri arttırma noktasında da yeni adımlar atıyoruz. İşte bunun neticesinde de 1.2 milyar dolarlık bir yatırımımız söz konusudur.” diye konuştu.

‘Arzumuz ilişkileri çok daha üst seviyelere çıkarmaktır’

Karma Ekonomik Komisyonu protokolüne de değinen Kasapoğlu “Kuzey Makedonya ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi, Türkiye Cumhuriyeti olarak önemli hedeflerimizden biridir. Arzumuz bu anlamdaki ilişkileri çok daha üst seviyelere çıkarmaktır. İşte bugün bu doğrultuda imzalamış olduğumuz Karma Ekonomik Komisyon Protokolü’nün Türkiye ve Makedonya arasındaki mevcut ilişkileri güçlendirmekle kalmayıp gelecekteki ticari ve ekonomik ilişkilerin büyümesi adına büyük katkılar sağlayacağı da en büyük inancımızdır. 6. Dönem Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı Protokolü’nde ticaretten sanayiye, enerjiden ulaştırmaya, sağlıktan tarıma, eğitimden KOBİ’lere ve tabii ki gençlik ve spora pek çok işbirliğimiz var. Çok çok fırsat var, çok güçlü bir potansiyel var, bu anlamda mutabakata vardığımızı özellikle ifade etmek istiyorum. Karma Ekonomik Komisyon toplantısı marjında özellikle gençlik ve spor alanındaki mutabakat zaptımız ve bununla birlikte Türk ve Makedon KOBİ’leri arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin özellikle küresel rekabet alanındaki güçleri arttırmak için KOSGEB ve Makedon KOBİ kuruluşu APEN arasındaki mutabakat zaptının da özellikle bizler için memnuniyet verici olduğunu ifade ediyor, hayırlı olmasını temenni ediyorum.” değerlendirmelerinde bulundu.