SİYASET

İvanov: Hükümeti Kurma Görevi Vermem İçin Engeller Hala Kaldırılmadı

Hükümeti kurma görevini Meclis çoğunluğunun desteğini alan Zoran Zaev’e, Arnavut siyasi partilerinin ortak platformu konusunda görüşmeler yaptığı ve bu platformun Makedonya’nın egemenlik ve bağımsızlığını tehlikeye soktuğu gerekçesiyle vermeyen Cumhurbaşkanı İvanov’un kabinesinden yeni bir açıklama geldi.

İvanov, Anayasa ve yasal sorumluluklarını aşarak hükümeti kurma görevini Zaev’e vermemesi başta uluslararası camia olmak üzere, Vmro-Dpmne ve koalisyonu haricinde bütün siyasi partilerden sert tepki ile karşılanmıştı. Son olarak Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) lideri Zoran Zaev, Yeni Hükümet Proğramını açıklamış ve İvanov’a yeniden kararını gözden geçirmesi çağrısını yapmıştı.

Son gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı İvanov’un kabinesinden yapılan yazılı açıklamada: ’’Cumhurbaşkanı İvanov 1 Mart tarihinde düzenlediği basın toplantısında söylediklerinin hala arkasındadır. Hükümeti kurma görevini vermesi için engellerin hala kaldırılmadı görüşündedir’’ deniliyor.

Daha önce Demokratik Bütünleşme Birliği (DUİ) ve SDSM yetkililerinin yaptıkları açıklamalarda kendilerini ’’B-planları’’ olduğunu fakat normal şartlar ile İvanov’un görevi vermesini bekleyeceklerini belirtmişlerdi. Siyasi kulislerde Meclisin toplanıp, Meclis Başkanını seçmesini ve tıkanan siyasi krizin böylece çözüm yolu bulunulabileceği tezi üzerinde duruluyor.