SİYASET

İktidar Yine Aşırı Milliyetçiliğe Mi Yöneliyor?

Resmi olmayan bazı duyumlara göre, iktidar, sivil toplum kuruluşları üzerinden 16 Ekim’de ‘’Federalleşme karşıtı’’ miting düzenlemeyi planlamış.

Doyçe Vele’nin haberinde; ‘’Parti içi kaynaklara göre VMRO-DPMNE bu yılki seçim stratejisini ‘’Ülkenin Federalleşmesini engellemek’’ üzerine kuracağı söyleniyor. Siyaset bilimi uzmanlarına göre milliyetçi ve ırkçı politikalar artık eski gücünü kaybetmiş durumda ve bu tür stratejileri kullananlar başarısızlığa mahkumlar’’ deniliyor

SDSM’nın Çayır belediye şubesinde parti ismini Arnavutça da yazması üzerine, iktidar partisi ‘’ülkemiz federalleşecek’’, ‘’ülke genelinde ikinci resmi dil’’, ‘’Makedon kimliği kayboluyor’’ gibi milliyetçi oyunlara yöneldi.

Siyasi bilimcilere göre seçim arefesinde bu tarz milliyetçi retoriğin iktidar partileri tarafından kullanılması çok da sürpriz bir durum değil, ancak bu sefer bu mizacın kök salması ve toplumda başarılı olması uzmanlara göre zor görünmekte. Çünkü şu anda halk arasındaki ana konu yolsuzlukların temizlenmesi üzerine kurulmuş durumda. Fakat bazı uzmanlara göre bu tür milliyetçi oyunlar derin bir krize yol açabilecek tehlikeye sahipler.

Sosyal medyada paylaşılan bazı resimlerde 16 Ekim’de Üsküp’te düzenlenmesi düşünülen mitinge katılmayı emreden SMS’ler ortaya çıktı. VMRO-DPMNE belediye şubelerinin organizasyonunda gerçekleşmesi düşünülen bu miting, muhalefetin de destek verdiği 11 Ekim halk yürüyüşüne tepki amacıyla düzenlenecek.