BALKANLAR

HÖH, Mestanlı Bölgesindeki Totaliter Rejim Kurbanlarını Andı

HÖH Başkanı Mustafa Karadayı, milletvekilleri ile birlikte Mestanlı  (Momçilgrad) Belediyesi’ndeki  Bulgarlaştırma süreci kurbanlarını andı. Gorsko Dülevo, Austa, Nanovitsa, Raven ve Gruevo köylerinde Totaliter Rejim Kurbanları Anıtlarına çelenk ve çiçek bıraktılar.

Anma törenine, HÖH Başkanı Mustafa Karadayı, HÖH Başkan Yardımcıları Dr. Müh. Hasan Azis ve Ahmed Ahmedov, ALDE Eş Başkanı ve HÖH Avrupa Milletvekili İlhan Küçük, Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü, HÖH İl Başkanı Resmi Murad, Kırcaali Bölge Müftüsü Basri Eminefendi, bölgeden ve ülkeden HÖH milletvekilleri, Kırcaali ilçesinden HÖH belediye başkanları katıldı.

Misafirleri Mestanlı Belediye Başkanı İlknur Kazım ve HÖH İlçe Başkanı Ayhan Osman karşıladı.

HÖH temsilcileri, bugünün özel bir gün, bilgelik, tarih, yaşam dersleri günü olduğunu kaydetti.

Çelenk sunma töreni, tüm anti-salgın önlemlerine uygun olarak gerçekleşti. HÖH, Aralık olaylarının 37. yıldönümünü yarın saat 13.00’te Mestanlı’ın merkez meydanında bir tören ile anacak.

26 Aralık 1984 tarihinde Mestanlı ilçesinin yüzlerce sakini Bulgarlaştırma sürecine karşı barışçıl bir protesto yürüyüşü düzenledi. Ancak protestocuları dağıtmak amacıyla müdahale eden asker ve milis güçleri Mestanlı sokaklarını kana buladı. Bu olaylar, Bulgaristan’da totaliter rejimin sonunun başlangıcına işaret eder.

26 Aralık’ta yaşananların anısına, ülkenin ilk Totaliter Rejim Kurbanları Anıtı Mestanlı’daki meydanda dikildi.