SİYASET

Gruevski’ye Bir Darbe De Avrupa Halk Partisi Grubundan

Avupa’daki en eski siyasi parti grubu niteliği taşıyan ve Avrupa’da hristiyan demoktar ve muhafazakâr partilerin grubu olan Avrupa Halk Partisi’nin zirvesi Hollanda’nın Maastricht kentinde düzenlendi. Aynı zamanda Avrupa Parlamentosundaki en büyük siyasi parti grubu olan AHP’ne Makedonya’dan üye olan siyasi parti iktidardaki Vmro-Dpmne’dir.

Geçmişte AHP tarafından Vmro-Dpmne açık destek almış ve önemli lobi sağlamıştı. Makedonya’da yaşanan siyasi kriz ve son gelişmelerin ışığında Avrupa Halk Partisi’nin, Vmro-Dpmne’ye bakış açısı ve tavrının değiştiği kolayca anlaşılmakta. Özellikle AHP grubuna üye Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya gibi ülkelerdeki siyasi parti temsilcileri Vmro-Dpmne’ye açık eleştirilerde bulunmuşlardı.

AHP’nın Vmro-Dpmne’ye yönelik tavır değişikliği bu grubun son zirvesinde açıkça ortaya çıktı. Maastricht kentinden düzenlenen ve gruba üye siyasi partilerin liderlerinin katıldığı zirveye Vmro-Dpmne lideri Nikola Gruevski davet edilmedi. Gruevski yerine Vmro-Dpmne Genel Sekreteri ve mevcut Başbakan olan Emil Dimitriev’in zirveye davet edildiği bildiriliyor. Başta Gruevski olmak üzere parti içerisinde bu karara tepkilerin oluştuğu bu nedenle zirveye davet edilen Dimitriev’in de tepki amaçlı katılımdan vazgeçtiği söyleniyor.

AHP’ne yakın kaynaklar Gruevski’nin artık Avrupadaki en büyük siyasi grup arasında hoş karşılanmadığı, özellikle yasa dışı dinleme olayları ve kamuoyuna yansıyan ses kayıtlarından çok ciddi rahatsızlık duyulduğu belirtiliyor.