SİYASET

Farklı Görüşten Siyasiler Hükümeti Kurma Yetkisinin Zaev’e Verilmesi Konusunda Hemfikir

Vmro-Dpmne lideri Nikola Gruevski’nin hükümeti kurma yetkisini değerlendirememesi, Cumhurbaşkanı İvanov’un şimdi hükümeti kurma yetkisini kime vereceği ve vermesi konusunda Makedonya’da oldukça hararetli tartışmalar ve fikir ayrılıkları yaşanmakta. Anayasa’nın konu ile ilgili net bir açıklama içermemesi olayın farklı taraflara çekilmesine sebebiyet vermekte.

Anayasa, hukuk ve siyaset bilimcilerin görüşleri bir tarafa farklı görüş ve ideolojiden siyasetçiler açıklamalarında hükümeti kurma yetkisinin Zoran Zaev’e verilmesi gerektiği konusunda bir fikir birliğine varmış durumdalar.

Vmro-Dpmne kurucu başkanı, eski başbakan ve Vmro-Narodna (Halkın Vmro’su) partisinin lideri Ljupço Gjorgievski sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada: ’’Geçişte Anayasanın yazılması ve bu konudaki maddenin net olmamasında sorumlu o dönem Anayasanın mimarı olan SDSM uzmanlarıdır. Fakat bütün argümanlara karşın avrupa demokrasisinine, parlamenter demokrasilerdeki Anayasanın mantığına göre hükümeti kurma yetkisi Zoran Zaev’e verilmeli’’ dedi.

Arnavut Demokratik Bütünleşme Birliği (DUİ) milletvekili Talat Caferi, dün Kosova’dan özel bir televizyon kanalına verdiği demeçte: ‘’İvanon demokrasi ve parlamento işleyişine göre hareket etmeli. Kendisi Vmro-Dpmne’nin parti kararları ile çalışmak yerine bu değerlere uygun çalışmalı. Bu doğrultuda İvanov, hükümeti kurma yetkisini Zoran Zaev’e vermelidir’’ dedi.

Demokratski Soyuz (Demokratik Birlik) partisi Genel Başlanı Pavle Trayanov konu ile ilgili: ’’İvanov tereddütsüz ve zaman kaybetmeden hükümeti kurma yetkisini Zoran Zaev’e vermelidir’’ dedi.

Liberal Demokrat Parti lideri Goran Milevski düzenlediği basın toplantısında: ‘’Cumhurbaşkanı İvanov hükümeti kurma yetkisini ‘’Makedonya için Hayat’’ koalisyonu’na vermeli. Koalisyon lideri Zoran Zaev hükümetin kurulması için gerekli olan çoğunluğu sağlayacaktır’’dedi.

Makedonya’daki Türk siyasi partilerden konu ile ilgili açıklama sadece Türk Hareket Partisinden gelirken, partinin basın açıklamasında: ‘’ Makedonya’da yaşayan Türkler ve bütün vatandaşlar adına Cumhurbaşkanı İvanov’a yapıcı davranıp, Anayasayı saygılayarak hükümeti kurma yetkisini, bütün bü süreç içerisinde kalitesi ve kapasitesi ile kendini ispatlayan ’’Makedonya İçin Hayat’’ koalisyonu lideri Zoran Zaev’e vermesi gerektiği çağrısında bulunuyoruz’’ denildi.