RÖPORTAJ

Enes İbrahim: Türk Öğretmenleri Ayrıştırmak Doğru Değildir

Geçtiğimiz hafta Makedonya Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı’na bağlı Talim ve Terbiye Kurulu ile TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü’nün destek verdiği bir Türkçe eğitim çalıştayı yapıldı. Çalıştay hakkında sosyal paylaşım sitesinden öğretmen ve eğitimcilere ayrımcılık yapıldığını iddia eden THP Milletvekili Enes İbrahim’den düzenlenen çalıştay hakkında görüşlerini aldık.

THP Milletvekili Enes İbrahim ”11 Aralık 2016 tarihinde Makedonya’da düzenlenen erken genel seçim sürecinin tamamlanmadan ve 25 Aralık 2016 tarihinde bir seçim biriminde seçimlerin tekrarlandığı bir günde Türkçe eğitim çalıştayı yapmak akla zarardır. Zamanlamanın manidar olmasına rağmen, öncelikle Makedonya Cumhuriyeti Talim ve Terbiye Kurulu’nun bakanlık içinde herhangi bir etkisi ve ağırlığının olmadığını bilmemiz gerek.  İşte bu sebepten çalıştayda alınacak kararların veya hazırlanan eylem planının bakanlığı bağlamayacağını ve uygulanmayacağını da bilmemiz gerektiğini vurgularken, Türk öğretmen ve eğitimciler arasında çalıştayda ayrımcılık yapıldığını” belirtti.

THP Milletvekili Enes İbrahim çalıştayın devam ettiği süre içinde 100’e yakın öğretmenden şikayet aldığını ve çalıştaya hangi kriterlere göre öğretmen ve eğitimcilerin davet edildiği kamuoyuna açıklanmadığını ifade eden İbrahim, ”yıllardan beri Türkçe eğitim üzerine emek harcayan ve Türkçe eğitime hayatlarını adayan öğretmen ve Türkçe eğitim üzerine araştırmalar yapan uzmanların çalıştaya davet edilmemesi çalıştayın hangi amaç ve niyetle yapıldığına anlam  veremediğini” belirtti.  Enes İbrahim ” en üzücü olayın Türk öğretmen ve eğitimcilerin ayrımcılığa uğradığı bu çalıştayın arkasında TİKA ve Yunus Emre gibi Türkiye Cumhuriyeti kurumlarının da olmasıdır”. Enes İbrahim,  ” Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen destek ile Makedonya Türk toplumunu ayrıştırmanın doğru olmadığını, TİKA ve Yunus Emre’nin Makedonya Türklerini bütünleştirmesi gerektiğini” vurguladı.

Türk öğretmenlerin bilerek ve sistematik bir şekilde mi bölmek ve ayrıştırmak istenildiği sorusuna Enes İbrahim, ” Makedonya Türk öğretmenlerine bilerek ayrımcılık yapıldığı düşüncesinde olmadığını, ancak bazı şahısların devreye girdiğini ve bu tür hataların yapıldığını belirtirken,  özellikle Türkiye Cumhuriyeti kurum ve kuruluşlarına, Türkiye makamlarına Makedonya Türkleri ile ilgili yanlı ve yanlış rapor yazan iş adamı, dernekçi ve benzeri görünümlü kişilerin sicilleri gerçek manada araştırılması gerektiğini ve bu kişilerin hangi karanlık odaklar ve istihbarat servisleriyle bağlantılı oldukları ortaya çıkarılması gerektiğini söyleyen İbrahim,  ancak o zaman doğru bilgi alış-verişi yapılır ve ona göre de plan, proğram ve strateji yapılabileceğini ve gerçek manada Makedonya Türk toplumu fikir birliğine kavuşacağını ve bütünleşebileceğini düşündüğünü söyledi.

Enes İbrahim, çalıştaydan sonra Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti devletin en üst kademesindeki yönetici ve bürokratlarının konuyla  ilgilendiğini ve kendilerine de Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen destek ile Makedonya Türk öğretmenlerine ayrımcılık yapılmasının doğru olmadığını belirttiğini söyleyen Enes İbrahim, aynı zamanda Makedonya Türklerini ayrıştıracak projelere destek vermemekle beraber Türkiye Cumhuriyeti’nin kurum ve kuruluşları Makedonya Türk toplumunu ortak noktalarda ortak hareket etmesi ve bütünleşmesi için gereken desteği vermelerini arzu ettiklerini ifade etti.