GÜNCELSİYASET

Enes İbrahim: Herkesi Kapsayacak Bir Seçim Modeline İhtiyaç Duyulmaktadır

Ülkenin ulusal kanallarından 1 TV’de dün akşam ünlü gazeteci Çomovski’nin sunduğu açık oturum programında seçim sistemleri görüşüldü. Programa Türk Hareket Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Enes İbrahim, politikolog Vladimir Bojinovski, BESA Genel Sekreteri Ariyanit Hoca ve Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Goran Milevski katıldılar.

Türk Hareket Partisi Genel Başkanı Enes İbrahim artık herkesi kapsayacak bir seçim modeline ihtiyaç duyulmaktadır. Geçmişte kutuplaşmaların olduğu, etnik gerginliklerin yaşandığını ancak ülkede birlikte yaşama kültürünün geliştiği, değişik etnik topluluklar sadece kendi temsilcilerine değil mesela artık Arnavut toplumunun Makedon partilerine, Makedon toplumunun Arnavut partilerine oy verdiklerini görmekteyiz. Karar alma mekanizmalarına herkesin dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Enes İbrahim, her seçim sistemi mevcut sistemden daha iyi olabileceğini ifade etti.

İbrahim mevcut seçim sistemi nüfusu az olan etnik topluluklara uygun olmadığını ancak genel anlamda da bir haksızlık yaşandığını dile getirirken, bir seçim bölgesinde bir milletvekili 6.000 oy ile milletvekili seçilirken, başka bir seçim bölgesinde bir milletvekili 10.000 oy ile seçilmektedir.  Enes İbrahim devamında yıllardan beri nüfusu az olan etnik topluluklara Meclis’te garantili temsilin konuşulduğunu ancak bunun gerçekleşmediğini görmekteyiz. Özellikle geçmiş dönemde parti ve milletvekillerinin sağdan sola veya soldan sağa transfer oldukları dönemde garantili temsilin gündeme geldiğini ancak gerçekleşmediğini ve konuyla ilgili siyasilerin siyasi sorumluluk üstlenmeleri gerektiğinin altını çizdi.