SİYASET

“Dostluk” Karayolu, Yunanistan ile Güven İnşa Edecek

Davos’ta birkaç saat süren görüşmenin ardından Makedon ve Yunan başbakanları iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi adına bir dizi iyi niyet önlemi alınacağını ve isim sorununun çözülmesi için girişim başlattıklarını duyurdular.

Makedonya hükümeti bu konuda ilk iyi niyet adımını atarak ”Büyük İskender” karayolunun ismini ”Dostluk” karayolu olarak değiştirecek. Başbakan Zaev ayrıca aynı ismi taşıyan Üsküp uluslararası havaalanının da isminde değişikliğe gidileceğini duyurdu.

Başbakan Zaev konuşmasında, ”Yapmış olduğumuz faaliyetler bizim iyi niyetimizi ortaya koyuyor. Bu sayede komşumuz Yunanistan’a karşı herhangi bir toprak iddiasında bulunmadığımızı göstereceğiz. Yunanistan da bu iyi niyete karşılık vererek AB ve diğer uluslararası organizasyonlar ile işbirliğimizin artmasına yardımcı olacak” dedi.

Yunanistan başbakanı Tsipras ise, Makedonya’nın Adriyatik-İon girişimine katılım sürecinde destek vereceklerini, AB fonlarına erişim konusunda yardımcı olacaklarını ve ikili ilişkilerin gelişmesi konusunda girişimlerde bulunacaklarını duyurdu. İki ülkenin özellikle ekonomi ve enerji alanlarında işbirliğini arttırması gerektiğini belirten Tsipras, Prespa sınır kapısının da açılacağı haberini verdi.