SİYASET

Dillerin Kullanımı Yasası Yeniden Meclis Gündemine Gelecek

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov’un imza atmadığı, Meclis çoğunluğunun onayladığı ve kamuoyunda ”diller yasası” olarak biline yasa yeniden Meclis gündemine gelecek. Meclis Başkanı Talat Caferi dün, Meclisteki siyasi parti grup kordinatörleriyle yapmış olduğu  toplantıda ”diller yasası’nın” önümüzdeki hafta pazartesi günü tekrar Meclis gündemine alınacağını bildirdi. Toplantıya Vmro-Dpmne grup kordinatörü, Meclis çalışmalarını parti olarak boykot etmelerinden dolayı katılmadı.

Vmro-Dpmne’den konu ile ilgili yapılan açıklamada sözkonusu yasasın yeniden kamuoyunda tartışmaya açılmasını, Hükümet, Cumhurbaşkanlığı temsilcisi, Meclis siyasi parti temsilcileri, uzmanlar ve Makedonya Bilim ve Sanatlar Akademisi (MANU) üyelerinin oluşturacakları bir çalışma grubunda yeniden şekillendirilmesi talebinde bulunuldu.

Hükümetten yapılan açıklamada ise geçtiğimiz dönemde yasanın Meclis görüşmelerinde değiştirgeler ve önergeler ile değiştirilme olanağının bulunduğu, fakat Vmro-Dpmne’nin buna yanaşmadığı hatırlatıldı. Ayrıca Hükümet yasanın Anayasaya uygun olduğunu bir kez daha vurguladı.

”Diller yasası” 11 Ocak tarihinde düzenlenen Meclis oturumunda çoğunluk milletvekillerinin oyları ile getirilmiş fakat Cumhurbaşkanı İvanov yasaya imza atmamış ve Meclise geri göndermişti. Yasa yeniden Mecliste oylandığı takdirde İvanov yasayı imzalamak zorunda kalacak.