SİYASET

Devlet Seçim Komisyonu (DİK) Şüpheli Seçmen Listesini Yayınladı

Makedonya Devlet Seçim Komisyonu (DİK), geçen hafta siyasi partilerin krizden çıkış için anlaşma sağlamasından sonra çalışmalarına varılan anlaşma doğrultusunda hız verdi. Böylece siyasi krizin belkide en büyük anlaşmazlığı olan seçmen listeleri konusunda yeni bir adım atılmış oldu.  Devlet Seçim Komisyonu (DİK) daha önce yapmış olduğu saha çalışması ve kamu kuruluşlarındaki veri tabanlarının karşılaştırmalı taranması ile ortaya çıkan ‘’şüpheli seçmen listesi’ni’’ kamuoyu ile paylaştı.

                Sözkonusu liste 39,502 kişiden oluşurken, listedeki kişilerin seçme hakkına sahip olmaları için 25 gün içerisinde Devlet Seçim Komisyonu (DİK) yerel ofislerine bizzat başvurması gerekecek. İlk bilgilere göre 52 belediyede şüpheli seçmenlerin olduğu belirtilirken, en fazla şüpheli seçmene Çair, Kalkandelen ve Karpoş belediyelerinde rastlanılmış. Şüpheli seçmen listesinde ismi geçen kişilerin Devlet Seçim Komisyonu (DİK) yerel ofislerine 16 Ağustos tarihine kadar geçerli kimlik belgesi veya pasaport ile müracat etmeleri veya komisyonun internet üzerinden konu ile ilgili geliştirdiği uygulama üzerinden başvuru yapmaları gerekecek.

                Devlet Seçim Komisyonu (DİK) şüpheli seçmen listesinde yer alan kişilerin kayıtlı adreslerine de seçmen hakkına sahip olmaları için başvuru yapma çağrısını içeren mektup yollayacak. Belirlenen sürede başvuru yapmayan kişiler için son şans ise yılsonuna doğru gerçekleştirilmesi öngörülen parlamento seçimleri için genel seçmen listelerinin kontrolü sirasında olacaktır. Bu doğrultuda başvuru yapmayan veya başvurusu geçersiz sayılacak kişiler seçme hakkına sahip olmayacaktır.

                Devlet Seçim Komisyonu (DİK) tarafında kamuoyuna paylaşılan şüpheli seçen listesinin en başında 8659 kişi ile Üsküp’teki Çair Belediyesi dururken, hemen ardından 6692 şüpheli seçmen ile Kalkandelen geliyor. Bu belediyeleri Üsküp’teki Karpoş 4008 ve yine Üsküp’teki Merkez (Centar) Belediyesi 3005 kişi ile takip ediyor.

                Şüpheli seçmen listesinde göze çarpan önemli bir detay ise oransal olarak müslümanların listelerde çok fazla olduğudur. Öyle ki bu listelerdeki kişilerin %70’ini Arnavutlar oluştururken, onları Romlar ve kendilerini ‘’Makedon müslümanları’’ olarak tanıtan kişiler yer almaktadır, Makedonların şüpheli seçmen listelerinde sadece birkaç bin olduğu tahmin ediliyor. Bu gerçeğe dayanarak geçmiş seçimlerde yapılan seçim hile ve şaibelerin Müslüman nüfüs üzerinden yapılmış olma olasılığı bir kez daha meydana çıkıyor.