Deskoska: Öğrencilerin Ders Yükü Çok Fazla, Ders Kitapları ve Eğitim Programlarında Değişikliğe Gidilecek
Eğitim ve Bilim Bakanı Prof. Dr.Renata Deskoska, eğitim ve öğretim sürecinde değişikliliğe gidilecek, dedi. Bakan ders kitaplarının, eğitim plan ve programlarının, okuma kitaplarına kadar revizyon olacağını duyurdu. Değişiklikler eğitim ve öğretim sürecini iyileştirmek için yapılacak. İlk değişiklikler ilköğretim ve ortaöğretim sürecinde başlayacak. Temel değişiklikler, ilköğretimde olacak, özellikle 1-5 sınıflarında yapılacak değişiklikler ve reformların amacı öğrencilerin okur yazarlığı kazandırıldığı bu yıllarda temel eğitimin güçlenmesi amacıyla olacak.
Deskoska yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ,,Öğrencilerin yaşına ve gelişimine uygun yeni eğitim programı hazırlamalıyız, devamında yaratıcı yöntem ve teknikler ile öğrencilerin eğitim sürecine katılımını ve takip etmesini sağlamalıyız. Tabiki ondan sonra uygun materyaller ile eğitim sürecini desteklemeliyiz. Değişiklik yaptığımız süreçte öğretmenleri de dahil edeceğiz ve görüşlerini aplikasyon üzerinden alacağız, aplikasyon artık hazır. Bu ayın ortasına kadar öğretmenler ders kitaplarındaki eksikler için görüş bildirebilecekler. Okul müdürlerine aplikasyona giriş şifrelerini gönderdik. Öğretmenler bireysel aranan bilgileri aplikasyona girebilecekler. Öğretmenler anonim Bakanlığı ilgilendiren sorulara cevap verebilecekler. Her gün öğrenciler ile ders yapan öğretmenlerin ders kitapları hakkında yorum, eleştiri ve not vermelerini bekliyoruz. Ders kitabının öğrencilerin yaşında uygun olup olmadığı ve metinlere eksikler varsa bunları bildirmelerini bekliyoruz. Elde edilecek veriler toplandıktan sonra işlenecek ve süreç devam edecek. Yeni ders kitapları en erken gelecek ders yılına kadar hazırlanabilir, bir ay için ders kitabı hazırlanması mümkün değil. Eğitim plan ve programının yeniden gözden geçirilmesi ders sayısının azalması anlamına gelmektedir, özellikle 1-5sınıflarda.
Öğrencilerin ders yükü çok fazla, bu sebepten öğrenmede zorluklarla karşılaşıyorlar. Ders sayısının azalması gerektiğini ve örğütlenmede değişiklik yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Şu an Eğitim ve Bilim Bakanlığında okur yazarlık ve matematikte başarıılı sonuçlar elde edin ülkeler ile karşılaştırmalı analizler yapılmakta. Bütün değişiklikler için kamuoyunun, öğretmenlerin ve uzmanların görüşleri alınacaktır, eğitim sürecine destek olabilecek herkesi dahil etmeye hazırız.’’
Eğitim Bakanı yaptığı açıklamada birinciden sonra, ikinci süreç başlayacak, onun esnasında okuma kitapları (lektürlerin) ilköğretim ve ortaöğretimdeki öğrencilere uygun olup olmadığı araştırılacak, dedi.