GENEL

Darbe girişimine Makedonya Türk siyasi parti ve derneklerinden tepki

Dün gece gerçekleşen darbe girişimine Makedonya’dan da tepkiler gelmeye devam ediyor.

Ufuk Derneği kamuoyuna  mesajında şu sözlere yer verdi:

”Saygıdeğer kamuoyu,

Dün gece Anavatan Türkiye Cumhuriyetinde yapılan “kalkışmayı” (ki bize göre isyandır) nefret ve esefle kınıyoruz. Demokrasi ve insan haklarını amaç edinmiş bir sivil toplum kuruluşu olarak, halkın iradesi ve özgürlüğüne yapılan veya yapılacak bütün girişimlere karşı durmak insaniyet borcumuzdur. Demokratik sistemin önemini ve kazanımlarını bu gibi zor dönemlerde anlamak daha kolaydır. Yüce Türk milletinin bu badireyi atlatacağına inancımız da tamdır.
Makedonya Ufuk Derneği olarak, Milletimizin bölünmez bütünlüğüne, Cumhuriyetin temel değerlerine, Anayasal ve yasal hakların saygınlığına, demokrasi ve özgürlüklere; ve tümüyle bu değerlere bağlılık ve saygınlığımız tamdır.
Bu vesile ile yaşanan olayların bir an önce son bulmasını ve sorumluların adalet önünde hesap vermelerini diler, yaşamını yitiren suçsuz sivil ve güvenlik güçleri mensuplarına Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ederiz.”

 

Türk Hareket Partisi de yaşanan olayları kınayan bir bildiri yayınladı ve şu ifadelere yer verildi:

“Dün akşam Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan darbe girişimini şiddet ve nefretle kınıyor ve bu endişe verici durumun en kısa sürede atlatılıp, sorumluların adalet önünde cevap vereceğine inanıyoruz. Bu darbe girişimi milletimizin huzurunu ve güvenliğini tehlikeye atmış, demokratik değerlere alenen saldırı yapılmıştır.

Türk Hareket Partisi ve Makedonya Türkleri olarak hukuk devletine ve demokrasiye olan güvenimiz tam olup, anavatanımızda milletin iradesine saygı ve demokrasinin korunması hususunda Türkiye Cumhuriyeti ile tek vücut halinde olduğumuzu hatırlatırız.

Olaylarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diler, böyle acı verici bir hadisenin bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz.”

Türk Demokratik Partisi yayınlamış olduğu kınama mesajında:

“Saygıdeğer kamuoyu,

Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti üzerine uzun zamandan beri oynanan oyunlara dün akşam bir yenisi eklenmiş, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine sızmış bir grubun düzenlediği darbe girişimi ile Türk
milleti çok zor bir demokrasi sınavından geçirilmiş ve olayların sonucunda kahraman Türk milleti bir demokrasi zaferi kazanmıştır.

15 Temmuz gecesini Türk demokrasisinin utanç gecesi yapmak isteyenler , 16 Temmuz sabahın da  milletin demokrasi zaferi ile karşılaştılar. İnanıyoruz ki, anavatanımız dün akşam atlattığı kötü olayın ardından dahaa da güçlenecek ve büyüyecektir. Yaşanan olaylar bir daha göstermiştir ki, günümüz dünyasında darbelere geçit yoktur ve demokrasiden başka yol düşünülmemektedir. Güç millettedir!

Aslında iç ve dış düşmanların etkisi ile düzenlenen bu darbe girişimi sadece Türkiye Cumhuriyeti’ni ilgilendiren bir konu değildir, bu Türkiye dışında yaşayan Türkler olarak bizleri ve bunun yanında tüm dünya Müslümanlarını kapsamakta olan ve ilgilendiren bir konudur. Dün akşam İstanbul’da, Saraybosna’da, Prizren’de, Yeni Pazar’da olduğu gibi, Gostivar ve Üsküp’te de Türk Demokratik Partisi ve Makedonya Türkleri olarak görevimizi yerine getirmiş bulunuyoruz ve anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Başbakanımız Binali Yıldırım ve de tüm kabine üyeleri ile dayanışma içinde olduğumuzu ıspatlamak için, Genel Başkanımız Dr. Kenan Hasip’in
önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği önünde Türkiye’nin yanında ve de her türlü göreve hazır olduğumuz mesajını vermiş bulunuyoruz. Biz Makedonya Türkleri nasıl ki Kurtuluş Savaşı
sırasında Çanakkale’ye, Sakarya’ya, İzmir’e hiç düşünmeden savaşçı gönderdiysek, bugün de anavatanımız ve milletimiz için gerektiği anda gereken her türlü desteği vermeye hazırız.

Fırsattan istifade ederek dik duruş sergileyip Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasisine sahip çıkan büyük Türk milletine şükranlarımızı arz ediyor, bu uğurda şehit olan vatan evlatlarına rahmet diliyor, devletini canı pahasına koruyan Türk polisi ve Türk askeri önünde saygı ile eğiliyoruz.  Makedonya Türkleri olarak her zaman anavatanımızın yanında olduğumuzu yineler, her türlü göreve hazır olduğumuzun altını çiziyoruz. Allah Türkiye Cumhuriyeti’nin dirliğini bozmasın, düşmanlara fırsat vermesin’’ sözlerine yer verdi.