SİYASET

Çavuşoğlu: Makedonya Türklerinin Başarılarıyla Gurur Duyuyoruz

Dün Üsküp’te T.C. Üsküp Büyükelçiliği himayelerinde15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü  anma programı düzenlendi.

Uluslararası Balkan Üniversitesinde gerçekleşen programa, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Elvin Hasan, Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, T.C. Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, TİKA Üsküp Program Koordinatörü Aytekin Ayden, Türk Hareket Partisi Genel Başkanı  Enes İbrahim,  Türk Demokratik Partisi  Genel Başkanı Beycan İlyas, Türk Milli Birlik Hareketi Genel Başkanı Erdoğan Saraç, siyasiler, iş dünyası temsilcileri, çeşitli kurumların müdürleri, STK Başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşundan ve iki ülke milli marşlarının okunmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan 15 Temmuz videosu izlendi.

Makedonya Türklerinin 15 Temmuz gecesi Türkiye’yle gösterdiği dayanışmanın memnuniyetini belirten Çavuşoğlu, “Sadece Türkiye’de değil, dünyanın her bir köşesinde yaşayan vatandaşlarımız o gece ayaktaydı. Biz biliyoruz, gördük, yaşadık, hissettik, Makedonya’daki Türk toplumu da o gece uyumadı. Makedonya’daki Türk toplumu Türkiye’ye olan bağlılığını, dayanışmasını ve her zaman olduğu gibi desteğini bir kez daha göstermiştir. Allah sizden razı olsun” demesi büyük alkış topladı.

“Makedonya Türklerinin Başarılarıyla Gurur Duyuyoruz”

Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Esasen, Makedonya Türklerinin iki ülke arasındaki bir bağ olarak görüyoruz. Makedonya’daki Türk toplumu ülkesine, Makedonya’ya bağlıdır. Elbette Türkiye’yle bağları tartışılmaz ama bu ülkenin sadık bir vatandaşı ama aynı zamanda birinci sınıf bir vatandaşı olduğunu her alanda göstermiştir. Siyasette, ekonomide, bürokraside, hukukta her alanda sizlerin ortaya koyduğu bu başarılarla bir gurur duyuyoruz.

“Makedonya’nın Uluslararası Sisteme Entegrasyonuna En Büyük Desteği Türkiye Vermiştir”

Hiç kimsenin Makedonya’yı anayasal ismiyle tanımazken Türkiye’nin NATO belgelerinde dipnot olarak, “Türkiye Cumhuriyeti, Makedonya’yı anayasal ismiyle tanımaktadır” yazdırdığını hatırlatan Çavuşoğlu, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Makedonya bizim için dost bir ülke ve ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için yıllarca birlikte çalıştık çaba sarf ettik. Makedonya’nın uluslararası sisteme entegrasyon için bugüne kadar en güçlü desteği Türkiye vermiştir. Bunu boş laflarla yapmadık. Makedonya’nın NATO’ya üye olması için yıllarca, bıkmadan, usanmadan her Dışişleri Bakanları Toplantısında her Savunma Bakanları Toplantısında ve NATO zirvelerinde ‘Artık Makedonya’yı NATO’ya üye yapalım ve isim sorunu bunun önünde bir engel olmamalıdır’ dedik. Makedonya şimdi NATO’ya üye olmak aşamasında. Bu yıl sonuna doğru İngiltere’deki zirvede Makedonya tam üye olacaktır. İki gün önce TBMM’de Makedonya’nın NATO üyeliği protokolü onaylandı. Hayırlı olsun.”

“Bazı Ülkeler Makedonya’yı ‘FETÖ’cüleri İade Etmeyin’ Baskısı Yapıyor”

Dost ülke Makedonya’nın da hain FETÖ’cüler yer bulduğu, yerleştiği ve güçlendiği ülkelerden biri olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Makedonyalı dostlarımız da bunu görüyor ve kabul ediyor. Şunu da net bir şekilde söylemek isterim, bazı ülkeler Makedonya’ya ‘FETÖ’yü koru, kolla’ diye de baskı yapıyorlar. Yani ‘Okullarını kapatma. FETÖ mensuplarını iade etme’ diye baskı yapıyorlar. Bunu Makedonyalı dostlarımız yaşıyor ama biz de biliyoruz. Ama şunu söylemek isterim, yarın o FETÖ terör örgütü bu ülkeye zarar verdiği zaman bugün baskı yapan ülkeler Makedonya’nın yardımına koşmaz. Makedonya’nın yardımına buradaki Türk toplumu koşar, yine Türkiye koşar” ifadelerini kullandı.

FETÖ’nün Makedonya dahil 160’tan fazla ülkede faaliyet gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, “Bugün FETÖ’nün okullarını hangi devlet devralıyorsa bilin ki o ülke FETÖ’nün arkasındadır ve destek vermektedir. İstihbarat örgütlerinin FETÖ’yü nasıl kullandığını çok iyi biliyoruz. Çünkü FETÖ’yle milletimize söz verdiğimiz gibi içerde olduğu kadar dışarda da mücadele ediyoruz. Tüm misyonlarımızla, büyükelçiliklerimizle, başkonsolosluklarımızla, istihbarat örgütleriyle, içişleri bakanlığımızla, adalet bakanlığımızla mücadele ediyoruz. Önemli mesafeler kat ettik. Başarılar elde ettik. Ülkemize o hainlerin bir kısmını getirip yargıya teslim ettik. Aynı şekilde çok sayıda ülke FETÖ’yü bir terör örgütü olarak görmeye başladı. Ya okullarını kapatıyor ya da Türkiye Maarif Vakfına devrediyor. Bugün maalesef o bazı ülkelerin ve istihbarat örgütlerinin FETÖ’yü kullanmak için o ülkelerdeki FETÖ şebekelerinin ne kadar tehlikeli olduğunu o ülkeler de görmeye başladı. Maalesef bazı ülkeler için artık çok geç. İstese FETÖ bugün Orta Asya ve bazı ülkeler dahil darbe yapabilir. O ülkeler de hiçbir şey yapamaz. Cumhurbaşkanının etrafında FETÖ, İçişleri Bakanlığında FETÖ, Dışişleri Bakanlığında FETÖ, askerde FETÖ, diplomaside FETÖ’yü görüyoruz” dedi.

“Artık Somut Adım Görmek İstiyoruz”

Çavuşoğlu, son olarak iki ülke Cumhurbaşkanlarının Saraybosna’daki toplantıda Makedonya’daki FETÖ mensuplarının iadesi konusunu gündeme aldığını söyledi.

Çavuşoğlu, “Artık Makedonya’dan somut adımlar görmek istiyoruz. Hem bizim için hem kendi gelecekleri için. Şu anda birçok ülke zamanında adımlar attığı için şanslı ve uyardığımız için teşekkür ediyorlar. İnşallah bu akşam ve yarın bu konuları konuşacağız” dedi.

“Milletimiz Darbeye Darbe Yapmıştır”

Hain FETÖ terör örgütünün 3 yıl önce darbe girişiminde bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde milletimiz darbeye darbe yapmıştır ve o gece hiç tereddüt etmeden, Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla milletimiz İstanbul’da köprülere, meydanlara, Türkiye’nin 81 ilinde ve tüm ilçelerinde milletimiz sokaklara koşmuştur. Sadece o gece değil tam 29 gün milletimiz Türkiye’de nöbet tutmuştur” diye konuştu.

Katılımcılara Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Türkiye’deki kardeşlerinin selamını getirdiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Makedonya’daki Türk toplumunu birlik ve beraberlik içinde görmekten büyük bir mutluluk duydum. Hep görmek istediğimiz tablo budur” dedi.

“Kuzey Makedonya’daki FETÖ’cülerin Türkiye’ye İadesini İstiyoruz”

T.C. Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, FETÖ ihanetini bir kez daha hatırlamak üzere bir araya geldiklerini belirtti.

15 Temmuz’un Türkiye’nin kararlı ve azimli duruşunu simgelediğini kaydeden Büyükelçi Kara, “Aziz Türk milleti, hain terör örgütü FETÖ’nün tarihimizde eşi benzeri görülmemiş ihanetinin önünde dimdik durmuş, sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliklerinde şanlı tarihini emsalsiz bir demokrasi zaferiyle taçlandırmıştır” diye konuştu.

FETÖ’yle mücadelede yurtdışında ağlarının da çökertilmesinin önemli olduğunu söyleyen Büyükelçi Kara, “FETÖ burada adeta çöreklenmişti. O kadar büyük bir kitle haline gelmişti ki biz tek tek bunları ispatla ortaya koyup bütün verilerimize ülkemize gönderdik. Sayın Cumhurbaşkanımızın göstermiş olduğu o dirayeti her yerde görebiliyoruz. Bizim buradaki gayretimiz, ülkemize kasteden o hain terör örgütünün burada ülkelere nüfus etmemeleridir. Burada da aynı önlemler alınmazsa ne yazık ki aynı şekilde karşı karşıya bir durum yaşanır. Bizim temel hedefimiz bu. Görüştüğümüz tüm üst düzey insanlarla bunu konuşuyoruz. Hedefimiz bu terör örgütünü tamamen bitirmek ve suçluların Türkiye’ye iadesini sağlamaktır. Buradan bir kez daha Kuzey Makedonya hükümetine seslenmek istiyorum, lütfen bu suçluları aranızda barındırmayın. Bugün bize olan o hain darbe, gönül istemez ve inşallah buralara sirayet etmez” ifadelerini kullandı.

“Türk Halkı Kahramanlık Destanı Yazmıştır”

İBU Mütevelli Heyeti Başkanı Aydoğan Ademoski, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu 15 Temmuz’da Üsküp’te ağırlamaktan şeref duyduklarını belirtti. Ademoski, “Türkiye Cumhuriyeti ve sarsılmaz iradesiyle Türk halkı o gece tüm dünyaya kahramanlık destanıyla vatanın o haysiyeti, bayrağın ve devletin nasıl muhafaza edildiğini göstermiştir. Bizler, Türkiye Cumhuriyeti’nde kardeşlerimizle birlikte o gece yaşanan olaylarla ilgili acımızı paylaştık ve Türkiye halkının yazmış olduğu kahramanlık, vatanperverlik destanıyla gurur duyduk” dedi.