BALKANLAR

Bulgaristan Seçimlerinde Ana Konu Kuzey Makedonya

Kuzey Makedonya’nın, Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakereleri Yunanistan’dan sonra şimdi de Bulgaristan engeli ile karşılaştı.

Osmanlı İmparatorluğu’na karşı mücadelede hem Kuzey Makedonya hem de Bulgaristan’da “milli kahraman” olarak görülen Gotse Delçev’in hangi ülkenin tarihi kişiliği olduğu tartışması yüzünden Sofya, Brüksel’in Üsküp ile başlatacağı tam üyelik müzakerelerini engelleme tehdidinde bulunuyor.

İki ülke arasında kurulan akademik komisyon, tarihin iki tarafta da farklı yorumlanması yüzünde bu anlaşmazlığı bitirme konusunda bir türlü başarıya ulaşamadı.

Bulgaristan parlamento seçimlerine giderken, gündemde Kuzey Makedonya var. Sağ partiler Kuzey Makedonya’ya veto kararını iç siyasette propaganda aracı kullanmaya başlandı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in yaptığı açıklamaya göre, ülkede parlamento seçimleri 28 Mart 2021’de gerçekleşeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Radev, ‘Seçimler zamanında yapılmalı. Lisanslı ve hizmete sunulan seçim makineleri olmalı. Seçimler, tüm Bulgaristan vatandaşlarının seçme haklarını garanti etmeli’ dedi.

Rumen Radev, seçimler için gerekli şartların yerine getirilmesini istedi.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in yaptığı açıklama koronavirüs salgınından dolayı geçen hafta başlayan seçimleri ertelenmesi gerektiği spekülasyonları sonucu geldi.

Bulgaristan’da yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ülkede, Mart 2021’de yapılması planlanan seçimlerin iki ay ertelenmesi gündeme gelmişti.

Merkez Seçim Komisyonu (TSİK) Sözcüsü Tanya Tsaneva, basına yaptığı açıklamada, salgının yayılmasında bir düzelme kaydedilmemesi durumunda seçimlerin ertelenmesinin de gündeme getirileceğini söylemişti.