GENEL

Britanya Büyükelçisi Gerret: Siyasi Krizden Çıkış İçin Birileri Hesap Vermeli

Büyük Britanya’nın Üsküp Büyükelçisi Charles Gerret ‘’Birn’’ sitesine verdiği son reportajda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gerret ‘’Hür ve özgür seçimler siyasi krizden çıkış için yalnızca bir başlangıçtır. Siyasi kriz aylar hatta yıllar sürebilir, çünkü kriz derin ve karmaşık bir durumda, ve kriz devletin hür ve demokratik işle(me)yişi ile ortaya çıkıyor’’ dedi.

Gerret’e göre krizden kalıcı ve tamamiyle çıkışın yolu, yasa dışı dinleme olayları ile ortaya çıkan bütün olguların üzerine gidilip sorumluların hesap vermesiyle mümkün olabilir. ‘’Yasa dışı dinleme olayları ile birlikte ortaya atılan iddialar araştırılmalı ve eğer bulgular ve şüpheler varsa konu yargıya mutlaka taşınmalı. Sorumlular hesap vermeil dediğimde tam da bunu kastediyorum. Bu konu esas alınmalıdır. Ancak o şekilde kalıcı çözüm sağlanabilir’’ dedi.

Özel Yetkili Savcılığın çalışmaları ve ihtiyaçları konusunda Gerret hertürlü destek ve yardıma hazır olduklarının altını özellikle çiziyor. Ayrıca Özel Yetkili Savcılığın ihtiyaçlarının siyasi partiler tarafından mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Gerret, önceki kararlaştırılıp sonrasında ertelenen iki seçimde olduğu gibi 11 Aralık tarihinde düzenlenmesi beklenen Erken Parlamento Seçimlerinin ertelenmeyip düzenlenmesi beklentisinde olduğunu belirtirken, olasi bir yeni seçim ertelemesinin siyasi krizi daha da derinleştireceği ve ülkeyi karışıklılığa sürükleyebileceği uyarısınında bulunuyor.