SİYASET

BESA Hareketi Hükümet Ortağı Mı Oluyor?

Makedonya Arnavutlarının önemli siyasi hareketlerinden biri olan BESA hareketinde yaşanılan kavga ve bölünme sürecinden sonra Üsküp ve Kalkandelen lobi grupları arasında savaş demek ediyor. Kalkandelen lobisine yakın milletvekilleri ve belediye meclis üyeleri ile Üsküp lobisine yakın olan milletvekili ve belediye meclis üyeleri arasında kavga gittikçe genişliyor.

Çayır Belediyesi’nde BESA hareketinin Kalkandelen lobisine yakın olan iki belediye meclis üyesi Sosyal Demokratlar Birliği ve koalisyonu ile Demokratik Bütünleşme Birliği ile anlaşıp, belediyede meclis çoğunluğu oluşturdular. Çayır Belediyesi’nde meclis başkanı BESA hareketinden Cemile Mehmeti seçildi.

Çayır belediyesinde yaşanılan ortaklıktan sonra acaba BESA hareketinin hükümet ortağı olup olmayacağı konuşulmaya başlanıldı. Bilal Kasami (Kalkandelen lobisi) basına yaptığı açıklamada Başbakan Zoran Zaev ile görüştüklerini ancak hükümete girme gibi bir gündemin olmadığını ve parti kurultayına hazırlık yaptığını ifade etti.

BESA hareketinde Kalkandelen lobisi ile ortak hareket iki milletvekili, Üsküp lobisiyle ortak hareket eden 3 milletvekili var. Ancak BESA hareketi Makedonya Cumhuriyeti Meclisi’nde bir bütün olarak 5 milletvekili ile temsil edilmekte. BESA hareketinin düzenleyeceği parti kurultayından sonra ne gibi gelişmelerin yaşanacağını hep birlikte göreceğiz.