TÜRK DÜNYASI

Belçika Parlamentosu’ndan Tarihi karar: Doğu Türkistan’da Ciddi Soykırım Riski Var

Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı, asimilasyon ve soykırım fiillerine karşı, dünya ülkelerinin parlamentolarınca alınan kararlara bir yenisi daha eklendi. Belçika Parlamentosu, Doğu Türkistan’da Çin’in Türk soylu halklara yönelik “ciddi bir soykırım riski” bulunduğu çağrısında bulunan önergeyi, 8 Temmuz 2021 tarihinde onayladı. Oylamada, Belçika Parlamentosu’ndaki tek bir parti çekimser kaldı bunun haricindeki tüm partiler, Çin’in Doğu Türkistan’da ciddi soykırım riski barındıran fiillerini kınadı.

Söz konusu karar tasarısında Uygurlara yönelik soykırım riski ve insanlığa karşı suç ifadelerinin yanı sıra Belçika hükümetinden Çin’e yönelik bazı istekler yer aldı. Karar tasarısı, Çin’in 22 Mart’ta bazı Avrupalı kişi ve kuruluşlara yönelik başlattığı yaptırımlara dahil olan tek Belçikalı milletvekili Samuel Cogolati tarafından hazırlandı.

Şu ana kadar, ABD, Kanada ve Hollanda ve Litvanya parlamento kararıyla Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği soykırımı tanıma kararı aldı. Birleşik Krallık ve bir dizi ülke de Çinli yetkililere yönelik yaptırım kararı verdi. Belçika’nın eklenmesiyle 6 ülke, Çin’in ağır insan hakları ihlallerini kınadı.